Άνγκελα Μέρκελ και Μάριο Ντράγκι ωστόσο, «έδειξαν» εκ νέου προς την εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων στο Brussels Group, οι εργασίες του οποίου συνεχίζονται και σήμερα.
Από την ελληνική κυβέρνηση πάντως, δε διστάζουν να πουν πως «μέχρι το τέλος της εβδομάδας μπορεί να ολοκληρωθεί η συγγραφή του staff level agreement», εφόσον ξεπεραστούν οι όποιες διαφωνίες στους κόλπους των δανειστών και κυρίως αυτές του ΔΝΤ.
Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Γάλλο πρόεδρο, τον πρόεδρο της Κομισιόν και τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ φέρεται να ετοιμάζουν ένα κοινό σχέδιο δράσης για την διαπραγμάτευση, ενώ, δεν αποκλείεται αυτό να φτάσει σε κείμενο στην Αθήνα με τη μορφή τελεσιγράφου.
Στόχος, είναι να υποβληθεί στον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να υπάρξει «γρήγορη αντίδραση» από την Αθήνα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Όπως όλα δείχνουν πάντως, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε επώδυνους συμβιβασμούς. Οι τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο της τεχνικής διαπραγμάτευσης στο Brussels Group, αναφέρουν πως τα βασικά «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοιχτά:
• Ασφαλιστικό: Χάσμα απόψεων καταγράφεται στο ασφαλιστικό. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, δεσμεύεται στην εν μέρει κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, με την θέσπιση ισχυρών αντικινήτρων και αόριστη μετάθεση στο μέλλον, για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Στο θέμα βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων προτείνεται η ενοποίηση τους, ενώ την ίδια στιγμή οι δανειστές, ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για μειώσεις σε επικουρικές και κύριες συντάξεις.
• ΦΠΑ: η ελληνική πρόταση επιμένει στους τρεις συντελεστές, με τον χαμηλό στο 6-7%, τον μεσαίο στο 11-12% και τον υψηλό στο 23%
• Δημόσια Διοίκηση: η κυβέρνηση έχει στο πρόγραμμά της το Ενιαίο Μισθολόγιο και 15.000 νέες προσλήψεις. Ωστόσο, οι δανειστές ζητούν όχι μόνο να μη γίνουν νέες προσλήψεις, αλλά να ακυρωθούν οι όλες οι επαναπροσλήψεις που πέρασαν με το νόμο Κατρούγκαλου.
Εργασιακά: Το Μαξίμου είναι ξεκάθαρο και δεν κάνει πίσω στο θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων επιμένοντας ότι το νέο μοντέλο πρέπει να είναι πρόταση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.