Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος συζητούσαν, χθες, επί περίπου τρεις ώρες με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες εξέταζαν τις προτάσεις των δύο πλευρών. Στο τραπέζι βρίσκεται και σχέδιο παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος μέχρι τον επόμενο Μάρτιο (2016), οπότε λήγει το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΔΝΤ, αν και το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν επιθυμεί παράταση αλλά μία συνολική συμφωνία με ένα μεσοπρόθεσμα πρόγραμμα.
Ωστόσο, αργά χθες το βράδυ διακινήθηκαν πληροφορίες ότι η Αθήνα αφήνει ανοικτό, τώρα, το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος.
Στη χθεσινή σύσκεψη μπήκαν στο τραπέζι επτά σημεία που αποτελούν, ουσιαστικά, τη νέα ελληνική αντιπρόταση που θα λάβει ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Πού βρίσκονται μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις:
1. Όπως αποκάλυψε το protothema.gr η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιπροτείνει, μεταξύ άλλων, την πλήρη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ (έκπτωση 30% στους συντελεστές) που ισχύει σε Μύκονο, Σαντορίνη και στα άλλα νησιά του Αιγαίου. Το σχέδιο αυτό βρίσκει απολύτως σύμφωνο τον Επίτροπο Μοσκοβισί με τον οποίον συναντήθηκαν ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η κατάργηση της έκπτωση ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, όπως έχει πει και ο Πιέρ Μοσκοβισί, θα σήμαινε εξοικονόμηση 347 εκατ. ευρώ το χρόνο. Με ένα μέρος από τα έσοδα αυτά, θα μπορέσει η κυβέρνηση να επιδοτήσει την ακτοπλοϊα και έργα υποδομής που έχουν ανάγκη τα νησιά της άγονης γραμμής. Αυτό σημαίνει πως οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ –από το φθινόπωρο αν όχι άμεσα- θα ισχύουν παντού οι ίδιοι, είτε πρόκειται για νησιά του Αιγαίου, είτε για ακριτικές περιοχές και για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα –όπου ήδη ισχύουν οι κανονικοί συντελεστές. Το σχέδιο αυτό δεν φαίνεται να προβλέπει επιστροφή της διαφοράς από την αύξηση του ΦΠΑ στους νησιώτες.
2. Η ελληνική αντιπροσωπεία ζήτησε από τους δανειστές να υπολογίσουν ότι θα εισπράξουμε 1 δισ. από τη ρύθμιση των 100 δόσεων έως το τέλος του έτους, λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 500 εκατ. ευρώ.
3. Μεγάλη μάχη γίνεται για τις συντάξεις. Διαφαίνεται ότι ίσως υπάρχει οπισθοχώρηση στο θέμα του ΕΚΑΣ, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία.
4. Το ΔΝΤ δείχνει μεγάλη επιμονή στα μέτρα-εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (για φάρμακα, γάλα, σούπερ μάρκετ, ανοιχτά επαγγέλματα κτλ)
5. Μάχη για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, η συνάντηση «πήγε καλά» και φαίνεται ότι έχει υπάρξει συμφωνία στο ζήτημα των δημοσιονομικών. Η Αθήνα ζητά να τεθεί στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 0,6% του ΑΕΠ φέτος και 1% του χρόνου, έναντι στόχων 1% και 2% που βάζουν αντίστοιχα οι δανειστές (και αντί 3%-4% που προβλεπόταν κανονικά για φέτος). Ωστόσο και η ελάφρυνση αυτή (ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ) κινδυνεύει να μείνει «στα χαρτιά» αφού στο β΄εξάμηνο πρέπει να ενταθούν τα εισπρακτικά μέτρα, αλλιώς η υστέρηση εισπράξεων που ήδη καταγράφεται, απειλεί να οδηγήσει σε πρωτογενές έλλειμμα (αντί πλεόνασμα ) έως και 1,5 δισ. ευρώ εφέτος.
6. Προσπάθεια να δεχθούν οι Ευρωπαίοι μία συνολική λύση για το χρέος όπως την προτείνει η Αθήνα, δηλαδή να πληρωθούν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ από τον ESM που θα αναλάβει ρόλο στην κάλυψη του δημοσίου χρέους.