Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 730 εκατ. ευρώ προβλέπει η αναθεωρημένη πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς και με την οποία τα πρωτογενή πλεονάσματα που δέχεται η Ελλάδα για το 2015 και το 2016 αναπροσαρμόζονται ανοδικά.
Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά αναπροσάρμοσε την πρόταση της προς τους ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα 2015 από το 0,6% του ΑΕΠ στο 0,75% και από το 1,5% του ΑΕΠ το 2016 στο 1,75%. Αυτομάτως η αναπροσαρμογή αυτή συνεπάγεται πως θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις σε έσοδα και δαπάνες της τάξεως των 730 εκατ. ευρώ περίπου.
Ωστόσο, η απόσταση με όσα ζητεί η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση παραμένει, καθώς οι δανειστές επιμένουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2015 και 2% του ΑΕΠ το 2016. Σε σχέση με την πρόταση που κατέθεσε χθες η Ελλάδα τις δύο πλευρές τις χωρίζει πλέον απόσταση 910 εκατ. ευρώ για την διετία 2015-2016.
Αν στον υπολογισμό περιληφθεί και το 2017 το «χάσμα» διπλασιάζεται, καθώς για το συγκεκριμένο έτος η Ελλάδα δίνει πλεόνασμα 4,725 δισ. ευρώ (2,5% του ΑΕΠ), ενώ οι δανειστές επιμένουν σε πλεόνασμα 5,67 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ).
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, η ελληνική πλευρά άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ανεβάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο επίπεδο που θέλουν οι δανειστές.
Η ελληνική πλευρά δέχεται για τον ΦΠΑ οι συντελεστές 6,5%, 11% και 23%, να διαμορφωθούν στο 6,5%, 12% και 23%. Με τον τρόπο αυτό τα έσοδα από τον φόρο θα αυξηθούν από το 1 δισ. ευρώ που προέβλεπε η αρχική πρόταση της Ελλάδος στο 1,3 δισ. ευρώ. Όμως, παραμένει απόσταση 500 εκατ. ευρώ από την πρόσθετη εισπρακτική απόδοση 1,8 δισ. ευρώ που ζητούν σε ετήσια βάση οι δανειστές από τον ΦΠΑ.
Η αναθεωρημένη ελληνική πρόταση ως προς το ασφαλιστικό αποδέχεται την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, αλλά και την περικοπή επικουρικών συντάξεων άνω των 300 ευρώ, η οποία δίνεται έναντι της απαίτησης των δανειστών για την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Για την κάλυψη του κενού στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση συζητά επίσης πρόταση για επιβολή φόρου 1% στα συμβόλαια έργων υποδομών, αλλά και αύξηση των κρατήσεων συνταξιούχων.
Ακόμη, στην ελληνική πρόταση αναφέρονται έσοδα από την εισφορά επί των κερδών εταιρειών ύψους 1 δισ. ευρώ, καθώς και μία εκτενής λίστα με τα έσοδα που θα αποφέρει η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαίου, τσιγάρων. Χωρίς να ποσοτικοποιούνται, αυξημένα έσοδα αναμένονται και από την ρύθμιση των 100 δόσεων.
Τέλος, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα φέρεται να παρουσίασε στους πιστωτές και σενάρια για εξοικονόμηση μέσω του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο.