“Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα το 2008, Ντάνιελ Σπέκχαρντ με αλλεπάλληλα τηλεγραφήματά του προς την Ουάσιγκτον προειδοποιούσε ότι η Ελληνική οικονομία οδεύει προς τη χρεοκοπία”, αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Σεραφείμ Κοτρώτσο -με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του “Τρόϊκα: Η πορεία προς την καταστροφή”- αναφερόμενος σε ντοκουμέντα και έγγραφα της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και της κεντρικής διοίκησης στην Ουάσιγκτον για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο και πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί από τις αρχές του 2008, πίεζαν τον Γιώργο Παπανδρέου να στηρίξει τον Κώστα Καραμανλή στη λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθεί ο εκτροχιασμός της οικονομίας.
Πρόκειται για σοβαρή αποκάλυψη αφού εμφανίζεται ο κ. Σπέκχαρτ να “βομβαρδίζει” την κυβέρνησή του με στοιχεία και προβλέψεις για επικείμενη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας και οι ΗΠΑ να πιέζουν τον αρχηγό, τότε, της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου να δεχθεί την πρόσκληση για εθνική συνεννόηση που του είχε απευθύνει ο Κώστας Καραμανλής και να στηρίξει σκληρά οικονομικά μέτρα.
Ο δημοσιογράφος αποκαλύπτει, ακόμα, τις πιέσεις των ΗΠΑ και του ΔΝΤ προς τον Γιώργο Παπανδρέου να στηρίξει την πρωτοβουλία του Ντομινίκ Στρος Καν για “κούρεμα” του ελληνικού χρέους πριν την ένταξη στο πρώτο μνημόνιο και την επιμονή του τότε Έλληνα πρωθυπουργού να προσαρτηθεί -κατόπιν πιέσεων- στην λογική του Βερολίνου που δεν ήθελε απομείωση του χρέους, κάτι που έγινε, όπως αργότερα κατέστη κατανοητό, για να “ξεφορτωθούν” οι γερμανικές, γαλλικές και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες τα ελληνικά “τοξικά” ομόλογα.
Ο Μιχάλης Ιγνατίου μιλώντας για το βιβλίο του συμπλήρωσε ότι έχει πολλά έγγραφα των Αμερικανών και του Ταμείου, και είναι απόρρητα για το ΔΝΤ, γιατί δεν έχουν αποχαρακτηριστεί.
Συναντήση με Καραμανλή
Ο ανταποκριτής του MEGA στις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε δεχτεί να τον δει σε αντίθεση με τον Κώστα Καραμανλή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ” Δεν δέχτηκε ο Παπανδρέου όως να μου μιλήσει. Ο κύριος Ελενόπουλος δεν δέχτηκε. Δεν μου απάντησαν ποτέ στο τηλέφωνο”. Αντιθέτως για τον Κώστα Καραμανλή αναφέρει “Ο Καραμανλής έκατσε μαζί μου 3 ώρες.Κουβεντιάσαμε τα πάντα. Μιλήσαμε για τα πάντα. Το βιβλίο ξεκινά από το 2000(δηλαδή από τον Σημίτη) και σταματά 9 Μαΐου του 2010(δηλαδή την ημέρα που το ΔΝΤ παίρνει την απόφαση να δεχτεί την Ελλάδα στον μηχανισμό).
Καραμανλής-Παπανδρέου
Όπως αποκαλύπτει ο Μιχάλης Ιγνατίου οι Αμερικανοί πίεζαν από το 2008 τον Παπανδρέου να στηρίξει έστω και αθόρυβα τον Καραμανλή ενώ ταυτόχρονα ήταν υποστηρικτικοί στο ελληνικό ζήτημα. Το 2008 μάλιστα προειδοποίησαν και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Κάνουν παρεμβάσεις συνέχεια χωρίς να σταματούν.
Ομπάμα-Μέρκελ
Ο Μπαράκ Ομπάμα θέλει να βοηθήσει, αλλά δεν μπορεί γιατί όταν τίθεται το θέμα από τους Γερμανούς, δηλαδή του λένε: «εάν θέλετε να βοηθήσετε την Ελλάδα τότε βοηθήστε και εσείς», εκεί λοιπόν το πράγμα αλλάζει” ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου για τον ρόλο του Αμερικανού προέδρου στη διαπραγμάτευση συμπληρώνοντας ότι “χωρίς αναδιάρθρωση, χωρίς κούρεμα δεν είναι βιώσιμο το χρέος”.
Λουξεμβούργο
Ο Μιχάλης Ιγνατίου αναφέρθηκε και στις μυστικές συναντήσεις που γίνοντας στο Λουξεμβούργο το 2008. “Τον Μάρτιο του 2010 γινόντουσαν μυστικές συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, και είχαν συμφωνήσει ότι εάν οι δημοσιογράφοι ανακαλύψουν τις συναντήσεις θα έσπευδαν να τις διαψεύσουν”