Στα χέρια των δύο ηγετών, της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται η τύχη του ελληνικού προβλήματος, καθώς σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η αποψινή συνάντηση που θα έχει μαζί τους ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να κρίνει την τύχη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης. Η τριμερής συνάντηση, που θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία, ιδίως όταν υπάρχει η αίσθηση ότι ο χρόνος τελειώνει και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για κινήσεις, κυρίως από την πλευρά της Αθήνας.
Η συνάντηση γινεται μετά από περιπετειώδης διαβουλεύσεις και αφού οι Βρυξέλλες δια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρωτίστως διαμήνυσαν στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει κι άλλες υποχωρήσεις από το γνωστό κείμενο των 47 σελίδων ώστε να καλυφθεί αδιαμφισβήτητα το δημοσιονομικό κενό.
Κάποια στιγμή το μεσημέρι της Τρίτης η τριμερής ήταν στον αέρα και χρειάστηκε κυβερνητική ανακοίνωση αργά το βράδυ για να καταστεί σαφές ότι θα γίνει τελικά. Χρειάστηκαν αγωνιώδεις προσπάθειες και δεσμεύσεις για νέα μέτρα από τους υπουργούς Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλωτο, που βρίσκονται από προχθές στις Βρυξέλλες, καθώς και η κατάθεση νέων συμπληρωματικών κειμένων προς τούτο.
Η Αθήνα φέρεται να επιμένει μόνο σε ορισμένες ελάχιστες θέσεις, όπως η μη μείωση των συντάξεων ή τα εργασιακά. Ωστόσο αποδέχθηκε να ανεβάσει το πρωτογενές πλεόνασμα από το 0,6% του ΑΕΠ που πρότεινε, στο 0,75% καλώντας τους δανειστές να κάνουν κι αυτοί μία μικρή υποχώρηση, καθώς ζητούν 1%.
Επιμένει επίσης σε μία ρητή δέσμευση για τη ρύθμιση του χρέους, έστω σε μεσοπρόθεσμη προοπτική, καθώς και στο αναπτυξιακό σκέλος της συμφωνίας. Υπό αυτούς τους όρους μπορεί να δεχθεί και μία παράταση του νυν προγράμματος.