Στην τελική ευθεία φθάνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών εν μέσω «καταιγίδας» ανακοινώσεων από τους θεσμούς και ανώνυμους αξιωματούχους τους. Κρίσιμο το Eurogroup της 18ης Ιουνίου για επίτευξη συμφωνίας.
Η Αθήνα και οι συνομιλητές της αναζητούν τον τρόπο να γεφυρωθούν οι διαφορές μέσα από ένα νέο σχήμα πολιτικής (και ουχί τεχνικής) διαπραγμάτευσης.
«Εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών»
Η προχθεσινή και η χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έδειξε ότι η πρόσκαιρη μεταξύ τους επικοινωνιακή ρήξη έληξε και οι δύο πλευρές συζήτησαν τόσο για την ουσία όσο και για τη διαδικασία προς την επίτευξη συμφωνίας. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στάθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κριτικά έναντι ορισμένων πτυχών της ελληνικής πρότασης, κυρίως διατυπώνοντας αμφιβολίες για το εάν τα μέτρα που εισηγείται η Αθήνα αποδώσουν. Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ως επιτυχημένο παράδειγμα τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, η οποία, αν και όταν κατατέθηκε θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια, έχει αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα στα έσοδα του Δημοσίου.
Μετά τη χθεσινή συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών στα θέματα των δημοσιονομικών και της ομαλής χρηματοδότησης, καθώς και για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο δημόσιο χρέος».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε τη συνάντηση ως σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική. Συμπλήρωσε ότι εξήγησε στον κ. Τσίπρα πώς μπορεί να επιτευχθεί μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Κατέληξε λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες θα παραμείνουν σε «στενή επαφή» τις επόμενες ημέρες.
Κομβικό θεωρείται το χρηματοδοτικό ζήτημα της ελληνικής οικονομίας, επί του οποίου η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι η άμεση επίλυσή του είναι πρώτιστης σημασίας για τη θετική έκβαση της συμφωνίας.
«Κλειδί» για την επίλυση του ζητήματος ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ο οποίος θα πρέπει να φέρει το βάρος της ανταλλαγής ομολόγων της ΕΚΤ, η λήξη των οποίων θα είναι δυσβάσταχτη για την ελληνική οικονομία τον Αύγουστο.
Τεχνικά κλιμάκια τέλος
Η Αθήνα προ πολλού έχει διατυπώσει τη θέση ότι τα τεχνικά κλιμάκια και η Ομάδα των Βρυξελλών έχουν περατώσει τις εργασίες τους και τώρα απομένει η διαπραγμάτευση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Εξ ου και η παρουσία στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες των Νίκου Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτου, οι οποίοι συζήτησαν με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, μεταφέροντας την πολιτική «σφραγίδα» του ίδιου του πρωθυπουργού.