Κινέζοι χάκερ που έκλεψαν τα δεδομένα εκατομμυρίων αμερικανών δημόσιων υπαλλήλων, κατάφεραν επίσης να συλλέξουν πληροφορίες για προσωπικό που έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα ή απόρρητα δεδομένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post και το πρακτορείο Associated Press.
Οι χάκερ κατάφεραν να διεισδύσουν στην τράπεζα δεδομένων που περιέχει τους φακέλους σχεδόν όλων των εκατομμυρίων Αμερικανών δημόσιων υπαλλήλων ή προσωπικού που έχει τις τελευταίες δεκαετίες πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες, για παράδειγμα στα στρατιωτικά απόρρητα, αναφέρει η εφημερίδα.
«Πρόκειται για μια εν δυνάμει καταστροφή σε όρους αντικατασκοπείας» δήλωσε στην Washington Post ο Τζόελ Μπρένερ, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής αντικατασκοπείας.
Το Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού (OPM), που διαχειρίζεται αυτή τη βάση δεδομένων, επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του την πειρατεία, όμως επιφυλάχθηκε να την αποδώσει στους Κινέζους.
Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εκλάπησαν πληροφορίες ασφαλείας που αφορούν νυν, πρώην ή εν δυνάμει ομοσπονδιακούς εργαζομένους και άλλους μισθωτούς που πρέπει να διαθέτουν άδεια πρόσβασης σε εμπιστευτικές πληροφορίες για να μπορούν να εργαζονται με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, δήλωσε ο Σάμιουελ Σούμαχ, ο εκπρόσωπος του OPM.
Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο της αντικατασκοπείας τον οποίο επικαλείται η Washington Post, τα πολύ προσωπικά δεδομένα που περιέχονται στα αιτήματα για άδεια πρόσβασης σε απόρρητες πληροφορίες, μπορούν να χρησιμεύσουν για να εκβιασθούν οι κάτοχοι των αδειών πρόσβασης, οι οποίοι καθίστανται έτσι «ευκολότεροι στόχοι για στρατολόγηση από τις υπηρεσίες κατασκοπείας ξένης χώρας» υπογράμμισε.
Η εν λόγω τράπεζα δεδομένων περιέχει πληροφορίες για την ιδιωτική ζωή, αλλά και γα τα οικονομικά ή και την οικογένεια, τους γείτονες και τις επαφές με ξένους.