Από έντονο προβληματισμό και ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι μέχρι οργή και αγανάκτηση προκαλούν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματα τα “τελεσίγραφα”, όπως τα αποκαλούν, των δανειστών και οι νέες απαιτήσεις που εγείρουν όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.
Η αίσθηση που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος είναι ότι “τα πράγματα είναι άγρια” και ότι ο πρωθυπουργός δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, ωστόσο δεν θα δεχθεί τις απαιτήσεις των δανειστών και η διαπραγμάτευση θα μακρύνει μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Είτε ανήκουν στην προεδρική πλειοψηφία είτε στην αριστερή πτέρυγα, βουλευτές και στελέχη συμφωνούν ότι στην παρούσα φάση στηρίζουν την κυβέρνηση και είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δημόσιες δηλώσεις τους.
Κοινοβουλευτικό στέλεχος κοντά στην ηγεσία λέει: “Ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς εξ ημών είναι αδύνατο να δεχθούμε αυτά που απαιτούν οι δανειστές. Πώς να υποστηρίξουμε μία τέτοια συμφωνία και πώς θα εμφανιστούμε στη συνέχεια στον κόσμο μας;”.
Θεωρούν ότι οι απαιτήσεις για μείωση στο ΕΚΑΣ και αύξηση στη ΔΕΗ και πολύ περισσότερο η μείωση των κύριων συντάξεων και οι αυξήσεις των ειδών πρώτης ανάγκης που ζήτησαν οι εταίροι στον τελευταίο κύκλο των διαπραγματεύσεων είναι απλώς “απαράδεκτα και εκτός συζήτησης”.
Βεβαίως, οι της προεδρικής πλειοψηφίας, πέρα από το ότι στηρίζουν την ηγεσία, εξακολουθούν να ελπίζουν ότι “στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική” και ότι θα βρεθεί λύση με τους εταίρους ώστε να μην τεθεί θέμα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όμως αρκετοί από τους οπαδούς του συμβιβασμού δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους ότι τα πράγματα όχι μόνο είναι οριακά, αλλά μπορεί και να ξεφύγουν.
Η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι καταστροφή
Αντίθετα, πολεμικό είναι το κλίμα στους κόλπους της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανάγνωση που κάνει στις τελευταίες εξελίξεις η Αριστερή Πλατφόρμα του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχεται ασφυκτική πίεση με απειλές, εκβιασμούς και κινδυνολογικά σενάρια εξόδου από την ευρωζώνη και χρεοκοπίας, προκειμένου να δεχθεί το σύνολο των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν τα δημοσιεύματα των “σκληρών νεοφιλελεύθερων” , όπως τα χαρακτηρίζουν, διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, όπως το Bloomberg και των αξιωματούχων της ευρωζώνης, είτε ανώνυμων είτε επώνυμων, όπως ο κ. Ντάισελμπλουμ και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ντομπρόβσκις που, τις τελευταίτες ημέρες “ανέλαβαν το ρόλο των κακών”.
Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν τραβά το χαλί στον κ. Τσίπρα, ωστόσο διακριτικά ασκεί κριτική και στην ελληνική κυβέρνηση, “η οποία παραμένει στη διαπραγμάτευση καταθέτωντας συνεχώς νέες προτάσεις”. Στέλεχος του κόκκινου δικτύου έλεγε: “Δεν είναι ώρα για κριτική, ωστόσο είχαμε από την αρχή επισημάνει ότι όσο η κυβέρνηση υποχωρούσε τόσο οι δανειστές θα αποθρασύνονταν και θα ζητούσαν περισσότερα”.
Φυσικά θεωρεί ότι τόσο το πακέτο Γιούνκερ όσο και οι προτάσεις για μείωση κύριων συντάξεων δεν μπορούν να γίνουν δεκτές. Στην απίθανη περίπτωση που η ηγεσία της κυβέρνησης υποχωρήσει, η αριστερή πτέρυγα θα διαχωρίσει την θέση της. Η θέση της Αριστερής Πλατφόρμας συμπυκνώνεται στο ότι οι απειλές και οι εκβιασμοί αποσκοπούν στο να εγκλωβίσουν την κυβέρνηση σε ένα “κίβδηλο εκβιαστικό δίλημμα”.
Πέραν αυτού, ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να μην υποχωρήσει μπροστά στους κυνικούς εκβιασμούς και στα ωμά τελεσίγραφα και ότι η μόνη συμφωνία που μπορεί να υπογράψει είναι μία συμφωνία που θα είναι συμβατή με το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα.
Τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να βάλει τα δικά της διλήμματα και στους δανειστές, αλλά και στον ελληνικό λαό. Εκτιμούν, δε, ότι η χώρα και εναλλακτικές λύσεις έχει και ότι η έξοδος από την ευρώζωνη θα επιφέρει μεν προσωρινές δυσκολίες, αλλά δεν θα είναι καταστροφή.
Πηγή: protothema.gr