Τη στιγμή που η Αθήνα οδεύει σε μετωπική σύγκρουση με τους δανειστές στα τέλη Ιουνίου, η Μέρκελ είναι αντιμέτωπη με μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις της πολιτικής καριέρας της: Να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει ή να την κρατήσει στο ευρώ ρισκάροντας μίας «επανάσταση» στο κόμμα της;
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, τα χρονικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα με το πιο πιθανό deadline για την απόφαση αυτή της Μέρκελ να είναι είναι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής στις 25 Ιουνίου. Εκτός και αν μέχρι τότε η ελληνική πλευρά έχει κάνει πλήρη μεταστροφή και έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της.
Η Μέρκελ για μήνες προσπάθησε να πείσει τον Τσίπρα ότι η Ελλάδα θα λάβει χρήματα μόνο αν εφαρμόσει λιτότητα και μεταρρυθμίσεις, που θα έχουν προηγουμένως εγκριθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ και την Κομισιόν. Αλλά οι αξιωματούχοι του Βερολίνου αποδέχονται πως ο Τσίπρας δεν δέχθηκε ποτέ να καταπιεί αυτό που του ζητούσαν να κάνει.
Εκτός και αν υπάρξει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, η Μέρκελ θα αναγκαστεί να πάρει μια απόφαση: Είτε να χαλαρώσει τις απαιτήσεις που έχει από την Ελλάδα, είτε να προκαλέσει τριγμούς στην ευρωπαϊκή σταθερότητα.
Ο Γερμανός πολιτικός αναλυτής Γιούργκεν Φάλτερ σημειώνει: «Η Μέρκελ είναι ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Ό,τι και να κάνει ενδέχεται να είναι λάθος».
Στην πραγματικότητα η Μέρκελ δεν επιθυμεί με τίποτα να ρισκάρει με την ελληνική χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι αξιωματούχοι στο Βερολίνο. Θεωρεί πως οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες από οικονομικής άποψης και επικίνδυνες σε ότι αφορά το γεωπολιτικό μέτωπο.
Ωστόσο, αν συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα και μάλιστα χωρίς η ελληνική κυβέρνηση α καταπιεί το φάρμακο που για χρόνια η καγκελάριος θεωρούσε ουσιαστικό, τότε ενδέχεται να χάσει την αξιοπιστία της στο εσωτερικό και τη λοιπή Ευρώπη.
Η WSJ αναφέρει πως η Μέρκελ, στις αρχές Ιουνίου, ενορχήστρωσε την τελευταία πρόταση προς την Ελλάδα. O Τσίπρας την απέρριψε δηλώνοντας πως «κάποιος μπορεί να υποψιαστεί ότι υπάρχουν μόνο πολιτικά κίνητρα πίσω από το γεγονός ότι τα θεσμικά όργανα επιμένουν στις περαιτέρω περικοπές συντάξεων, μετά από πέντε χρόνια μνημονίων».
Ο τόνος που χρησιμοποίησε προσέθεσε κι άλλη ανησυχία στο Βερολίνο για το αν θα υπάρξει συμφωνία αυτή την εβδομάδα. Και αυτό γιατί σε αντίθεση περίπτωση η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, θα οδηγηθεί σε έλεγχο κεφαλαίων και θα κινδυνεύσει να βγει εκτός ευρώ, άρα να πάει σε νέο νόμισμα.
Ομως, ακόμη και μια συμφωνία στα τέλη Ιουνίου θα ανοίξει μόλις μια οδό για μεγαλύτερη μάχη σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα για να λάβει χρήματα εν όψει Ιουλίου και Αυγούστου.
Οι Γερμανοί πολτικοί σημειώνουν ότι είναι ανεύθυνο αυτό που κάνει η Αθήνα, να επιδιώκει να εκβιάσει την Μέρκελ. Το έγραψε πρόσφατα ο Γκάμπριελ στην Bild, το επισήμανε και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Βόλκερ Κάουντερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιστρέψει στον ρεαλισμό».