«Με στοχευμένες δηλώσεις αλλά και διαρροές ακατάσχετης κινδυνολογίας, επιχειρούν να εκβιάσουν την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί συμφωνία στα μέτρα τους, προκειμένου να κρατήσουν τη χώρα αλυσοδεμένη στα δεσμά της νεοαποκιακής κηδεμονίας και το λαό καθηλωμένο στο μαγκανοπήγαδο της λιτότητας» αναφέρεται στο κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Iskra.gr που απηχεί τις θέσεις του πλευράς Λαφαζάνη.
Η ανάρτηση στο iskra.gr έχει ως εξής:
ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΣΦΥΞΙΑΣ, ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΕΝΩΣΙΑΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ
Την ώρα που η Ελλάδα, με την ιστορικού χαρακτήρα συμφωνία με τη Ρωσία για την κατασκευή του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού, χαράζει νέους ελπιδοφόρους δρόμους για την αναπτυξιακή της προοπτική, «εταίροι» και πιστωτές στέλνουν πανικόβλητα τελεσίγραφα. Με στοχευμένες δηλώσεις αλλά και διαρροές ακατάσχετης κινδυνολογίας, επιχειρούν να εκβιάσουν την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί συμφωνία στα μέτρα τους, προκειμένου να κρατήσουν τη χώρα αλυσοδεμένη στα δεσμά της νεοαποκιακής κηδεμονίας και το λαό καθηλωμένο στο μαγκανοπήγαδο της λιτότητας.
Με πρώτο βιολί τον ίδιο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που συγκάλεσε την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, οι «θεσμικοί» εκπρόσωποι του ευρωενωσιακού κατεστημένου ανεβάζουν στροφές και κλιμακώνουν τις πιέσεις σε βάρος της χώρας, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν στις έκτακτες συνόδους των ευρωπαίων ηγετών (Σύνοδος Κορυφής) και των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα (22/6).
Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε την Παρασκευή ότι η έκτακτη Σύνοδος της Ευρωζώνης της Δευτέρας (22/6) που συγκάλεσε για την Ελλάδα «δεν θα δώσει μαγική λύση», επιχειρώντας να θέσει την ελληνική κυβέρνηση προ του εκβιαστικού διλήμματος «να αποδεχθεί αυτό που θεωρούμε καλή προσφορά συνέχισης της στήριξης ή να οδεύσει προς τη χρεοκοπία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Να σταματήσει το παιχνίδι του δειλού και το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, διότι δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια», δήλωσε σε τελεσιγραφικό τόνο ο Ντ. Τουσκ και συμπλήρωσε ότι «στόχος της Συνόδου Κορυφής είναι να βεβαιωθούμε ότι ο ένας καταλαβαίνει τις θέσεις του άλλου και τις συνέπειες των πράξεων μας. Να φύγουν οι ψευδαισθήσεις ότι θα υπάρξει μαγική λύση», επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους που την συγκάλεσε. Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι «η Σύνοδος δεν θα είναι το τελευταίο βήμα αφού δεν θα υπάρξει λεπτομερής τεχνική διαπραγμάτευση καθώς αυτό είναι δουλειά των υπουργών οικονομικών».
Είναι φανερό ότι οι προετοιμασίες των «μανδαρίνων» της ΕΕ εντείνονται τις τελευταίες ώρες και χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη σπουδή, την ώρα που στην Αγ. Πετρούπολη υπογράφονταν η ιστορικού χαρακτήρα συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας για τον αγωγό με ρώσικο φυσικό αέριο που θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος. Όπως ανέφερε στον λογαριασμό του στο twitter, ο Ντ. Τουσκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με Ντράγκι, Λαγκάρντ, Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό ζήτημα, ”στο πλαίσιο της προετοιμασίας (sic) της Συνόδου της Δευτέρας”,προκειμένου να τους καλέσει να συμμετάσχουν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup.
Συντονιστικό ρόλο στην αυξημένη ευρωενωσιακή κινητικότητα διαδραματίζει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, που ξεκίνησε από το μεσημέρι της Παρασκευής (19/6) έναν εντατικό γύρο ανεπίσημων επαφών με ευρωπαίους ηγέτες, ενόψει της προαναφερθείσας Συνόδου Κορυφής. Σε δηλώσεις του δε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel o Z. K Γιούνκερ ανέφερε προκλητικά και εμφανίζοντας εαυτόν και πάλι «αδικημένο»: «Πολλάκις έχω προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι δεν θα έπρεπε να επαφίεται στο ότι μπορώ σε κάθε περίπτωση να εμποδίσω αποτυχία των διαπραγματεύσεων».
Από την πλευρά της Κομισιόν, εξάλλου, ο επίτροπος Βλάντις Ντομπρόβσκις πλειοδοτώντας στις τελεσιγραφικού τύπου πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ότι «η επόμενη εβδομάδα είναι πραγματικά η τελευταία εβδομάδα για αποφάσεις, διότι το πρόγραμμα εκπνέει στις 30 Ιουνίου».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί της Παρασκευής και αποφάσισε την αύξηση του ορίου άντλησης ρευστότητας από τον ELA των ελληνικών τραπεζών. Αν και επισήμως δεν ανακοινώθηκε το νέο αυξημένο όριο, τραπεζικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι το νέο όριο αγγίζει τα 87,6 δισ. ευρώ από 84,1 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι την Τετάρτη (17/6).
Επιτομή της στοχευμένης κινδυνολογίας με την οποία οι κυρίαρχοι κύκλοι του ευρωενωσιακού πολιτικο-οικονομικού κατεστημένου επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό αποτελεί δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο «η αύξηση της έκτακτης ρευστότητας προορίζεται για να καλυφθούν οι ανάγκες των τραπεζών για την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο και μέχρι το κλείσιμο των ιδρυμάτων τη Δευτέρα»!
Το πρακτορείο Reuters, εξάλλου, σε χαρακτηριστική αναφορά του που επιχειρεί να συνοψίσει το κλίμα των εντεινόμενων πιέσεων και εκβιασμών των «εταίρων» σε βάρος της χώρας, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχος μετέδιδε την Παρασκευή ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τη Δευτέρα τον τρόπο διαχείρισης μίας ελληνικής χρεοκοπίας σε περίπτωση που δεν υπάρξουν νέες προτάσεις από την Αθήνα».
Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι παρεμβάσεις εκ μέρους ατλαντικών μας «συμμάχων». «To NATO ανησυχεί ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο στον τομέα της ασφάλειας», ανέφερε την Παρασκευή ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του, Αλεξάντερ Βέρσμποου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης συμμερίστηκε τη θέση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. Πρόσθεσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά, ότι «το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα».
Κύκλοι της ριζοσπαστικής Αριστεράς ανέφεραν στην Iskra ότι η αυξημένη κινητικότητα που επιδεικνύει τις τελευταίες ώρες η γραφειοκρατία των Βρυξελλών που φτάνει στο σημείο να εκφράζεται με πανικόβλητα τελεσίγραφα σχετίζεται με τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα με την επίσημη επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας στη Ρωσία υπό τον πρωθυπουργό. Πολλώ δε μάλλον που αυτή είχε σημαντικά και απτά αποτελέσματα που σηματοδοτούν ένα νέο κεφαλαίο στις ελληνορωσικές σχέσεις και την επιλογή της κυβέρνησης να ακολουθήσει ανεξάρτητη, πολυεπίπεδη εξωτερική, οικονομική και ενεργειακή πολιτική, με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό και λαϊκό συμφέρον