Εξελίξεις μετά την… σιγή ασυρμάτου, καθώς, ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τους Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρεται ότι ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.
O πρωθυπουργός ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ σήμερα το βράδυ αναχωρεί για τις Βρυξέλλες.
Σε εξέλιξη το Κυβερνητικό Συμβούλιο
Από τις 11 το πρωί το Κυβερνητικό Συμβούλιο συσκέπτεται υπό τον πρωθυπουργό με τις νέες προτάσεις της Αθήνας να βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς, οι Θεσμοί περιμένουν τα νέα μέτρα με φόντο το κρίσιμο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναχωρεί το βράδυ για τις Βρυξέλλες, θα φέρει στις αποσκευές του τη νέα ελληνική πρόταση η οποία αναμένεται να περιέχει κι άλλες υποχωρήσεις για να βρεθεί η χρυσή τομή έστω και στο παρά πέντε.
Ο Ντάισελμπλουμ έβαλε νωρίτερα το Eurogroup
Τη στιγμή που οι πληροφορίες από την Αθήνα κάνουν λόγο για νέες ελληνικές προτάσεις, ο πρόεδρος του Eurogroup ανακοίνωνε ότι μεταφέρει νωρίτερα την έναρξη της συνεδρίασης.
Ειδικότερα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετέφερε τη συνάντηση στις 12.30 (ώρα Ελλάδας) από τις 15.00 που ήταν προγραμματισμένη.
Το γεγονός αυτό πυροδότησε αμέσως φήμες γύρω από τη συνεδρίαση. Ο δημοσιογράφος των Financial Times Πήτερ Σπήγκελ, πάντως, δήλωσε στο Twitter ότι από την Κομισιόν αναφέρουν ότι είναι ζήτημα προγραμματισμού και όχι «ελπίδας ή φόβου».
Τι μέτρα προτείνει η Αθήνα
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες η νέα πρόταση περιλαμβάνει:
Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 1/1/2016 και σε βάθος τριετίας. Με βάση υπολογισμούς της ομάδας διαπραγμάτευσης, το όφελος από αυτό το μέτρο μπορεί να αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα όμως που οι Βρυξέλλες ζητούν κατάργηση των πρόωρων από… αύριο κιόλας
Μάχη για τον ΦΠΑ. Η μάχη της Αθήνας δίνεται και στο μέτωπο του ΦΠΑ, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να μείνει στο 13% για τα τιμολόγια ενέργειας και την εστίαση και το υπόλοιπο των απαιτήσεων των δανειστών να καλυφθεί με εναλλακτικά φορολογικά μέτρα. Η νέα πρόταση καλύπτει το 0,43% του ΑΕΠ, ωστόσο οι δανειστές απαιτούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ να καλύψουν το 1% του ΑΕΠ.
Επικουρικές συντάξεις. Οσον αφορά στις υψηλότερες επικουρικές συντάξεις, αν και το ψαλίδι παραμένει στο τραπέζι, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι μια μείωσή τους δεν θα αποδώσει πάρα πολλά στην κατηγορία 1.000 έως 3.000 ευρώ, αφού μόλις 80.000 άτομα παίρνουν αυτές τις συντάξεις από τους συνολικά 3 εκατ. συνταξιούχους
Περαιτέρω μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες
Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ
Φόρος στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω 500.000 ευρώ
Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
Τα τέσσερα τελευταία παραπάνω μέτρα είναι μέτρα που θα μπορούσαν να επιφέρουν επιπλέον έσοδα, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.
Κατά την κυβέρνηση, κομβικό σημείο για συμφωνία είναι η χρηματοδότηση και η ρύθμιση του χρέους με σαφή αναφορά.