Η διαρροή των πρώτων πληροφοριών προκάλεσε μούδιασμα και αμηχανία στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ήδη από τα πρώτα στοιχεία και ενώ μένουν ακόμη πολλές αδιευκρίνιστες πτυχές η γενική αίσθηση είναι ότι η κυβέρνηση υποχώρησε στις απαιτήσεις των δανειστών και ότι η συμφωνία δύσκολα θα περάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μία πρώτη εκτίμηση είναι ότι η διαφαινόμενη συμφωνία επιβεβαίωνει τις κριτικές που είχαν ασκηθεί “στην υποχωρητική τακτική της κυβέρνησης” και τους φόβους για τα χειρότερα που είχαν εκφραστεί. Οι πρώτες αντιδράσεις άρχισαν από χθες το βράδυ.
Τον χορό έσυρε ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης ο οποίος μιλώντας στο δελτίο του Chanell 9 ανέφερε: «Μία συμφωνία με βάση τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης είναι ταφόπλακα για την Ελλάδα, δεν πρόκειται να περάσει απ’ τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Μία τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα και θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να σταματήσει”.
Ο κ. Μιχελογιαννάκης εκτίμησε ακόμη ότι «Με τα νέα μέτρα υπολογίζω ότι θα χάσουν απ’ την τσέπη τους οι Έλληνες τουλάχιστον δύο μισθούς» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει «όχι» σε έναν τέτοιο συμβιβασμό, ιδίως εάν δεν συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του χρέους, επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και ρώτησε: «Πώς μπορείς να κάνεις μία συμφωνία που θα αυξήσει τις αυτοκτονίες και θα φτωχοποιήσει το λαό;».
Ο κ. Μιχελογιαννάκης πρόσθεσε ότι δεν θα στηρίξει μία συμφωνία με τα μέτρα που έχουν γίνει γνωστά και σημείωσε ότι γνωρίζει ακόμα και βουλευτές που πρόσκεινται στον ίδιο τον Πρόεδρο Τσίπρα και δεν ανήκουν σε κάποια συνιστώσα ή τάση που δεν πρόκειται να στηρίξουν μία τέτοια συμφωνία».
Τις δικές του επιφυλάξεις κατέθεσε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αλέξης Μητρόπουλος λέγοντας στην τηλεόραση του Star ότι «Η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν, είναι ακραία και αντικοινωνικά. Πιστεύω ότι στο τέλος, αυτό το πακέτο που έχετε ανά χείρας δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική Βουλή».
Η «μπάλα» τώρα είναι στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ που θα πρέπει να “καταπιεί” τις ενστάσεις που υπέβαλλε όλο το προηγούμενο διάστημα και να βρει επιχειρήματα για να ψηφίσει την συμφωνία ή σε διαφορετική περίπτωση να προκαλέσει εσωκομματικές και πολιτικές εξελίξεις. Δεν είναι δίχως σημασία ότι μέχρι και χθες στο βασικό της άρθρο η Iskra που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη είχε βασικό της θέμα άρθρο με τίτλο «ρεαλισμός ετούτες τις ώρες είναι η τόλμη για μία μεγάλη ανατροπή».
Το άρθρο κάνει ιδιαίτερα «σκληρή» επίθεση στο εσωτερικό της χώρας μιλώντας για εκβιασμό των δανειστών και τελεσίγραφο το οποίο διακινούν: “νεοδοσίλογοι, δημοσιογράφοι, αναλυτές και πολιτικοί. Θαυμάστε την «Ευρώπη» τους και το σύγχρονο «ραγιαδισμό», επενδυμένο, όπως πάντα, με «ιδεολογική» πορφύρα, αντάξιο των χειρότερων στιγμών του «δοσιλογισμού» σε αυτή τη χώρα, που πάντα ήταν ανθηρός στις κρίσιμες ώρες της”.
Ασκεί όμως κριτική και στην ηγεσία της κυβέρνησης λέγοντας ότι “Δυστυχώς η Ελλάδα αφέθηκε απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει το στραγγαλισμό και τώρα τα τελεσίγραφα. Αυτές τις ώρες η κυβέρνηση βρίσκεται στις Βρυξέλλες , έχοντας στις αποσκευές της νέες υποχωρήσεις…Οι ξεπεσμένοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και η νεοαποικιοκρατική μετριότητα των κυρίαρχων ευρωζωνικών κύκλων πιθανώς να μην αρκεστούν στις παλιές και νέες κυβερνητικές υπαναχωρήσεις και να φορτώσουν την ατζέντα τους με νέες απαιτήσεις, επιδιώκοντας , ίσως, μια μείζονα κρίση για την «τελική λύση», με την κατάρρευση, όπως, ίσως, φαντάζονται, της κυβέρνησης”.
Το άρθρο καταλήγει με την γνωστή πρόταση της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ: “Η Ελλάδα στους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα πρέπει να απαντήσει βλέποντας μπροστά και όχι πίσω, χαράσσοντας εναλλακτικούς δρόμους απέναντι σε παρωχημένα δόγματα και θέσφατα, που εμφανίζονται ως απαρασάλευτα από μια ξεπεσμένη ΕΕ και από μια διαπλεκόμενη εγχώρια ολιγαρχία η οποία πλουτίζει τρώγοντας τις σάρκες αυτής της χώρας. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλισμός των στιγμών για μια νέα προοπτική, όσο μεγάλες και να είναι οι προσωρινές δυσκολίες”.