Στον αέρα βρίσκεται η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αφού οι επικεφαλής των τριών θεσμών δεν μπορούν να συμφωνήσουν στις μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το τελικό κείμενο της συμφωνίας . Έτσι και προκειμένου να αποφευχθεί εμπλοκή στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης εκλήθη εκτάκτως στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να πάρει μέρος στην σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 12 ώρα Βρυξελλών.
Στόχος των εκπροσώπων των τριών θεσμών είναι μέσα από αυτή την διαδικασία να υπάρξει συμφωνία η οποία θα καταγραφεί και η οποία στην συνέχεια θα παρουσιαστεί ως τελικό κείμενο στο Eurogroup που συνεδριάζει το βράδυ.
Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, η Κριστιν Λαγκαρντ , και ο Μάριο Ντράγκι είχαν πάντως και χθες τηλεδιάσκεψη προκειμένου να επιλύσουν τις διαφορές τους αλλά τελικά δεν υπήρξε καμία πρόοδος μετά από αυτή τη συνομιλία . Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι η αγαπημένη φράση των τριών κορυφαίων παραγόντων που μετέχουν σ αυτή την διαδικασία είναι ότι «θα τα πούμε αύριο». Με αυτό τον τρόπο στην πραγματικότητα αποφεύγουν να συγκρουστούν παραπέμποντας τα θέματα στο απώτερο μέλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με την λογική της ελληνικής πρότασης. Όπως έλεγε μάλιστα Ευρωπαίος αξιωματούχος η επικεφαλής του ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι « η ελληνική κυβέρνηση αναζητά την λύση στο πρόβλημα της με περισσότερους φόρους και λιγότερες στις περικοπές δαπανών, Πιστεύει μάλιστα ότι με εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ΦΠΑ και 1% από τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό τα πράγματα μπορούν να κυλήσουν πιο ομαλά. Γι αυτό άλλωστε η περικοπή του ΕΚΑΣ δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι των συζητήσεων.
Η Κριστίν Λαγκαρντ ωστόσο επιμένει να θέτει το θέμα του χρέους ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας.
Από την άλλη πλευρά η Κομισίον είναι πολύ πιο κοντά στην ελληνική πρόταση . Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ εμφανίζεται να κατανοεί τις ελληνικές αιτιάσεις για την περικοπή του ΕΚΑΣ καθώς και την επιμονή του Έλληνα πρωθυπουργού για την μη αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και την παραμονή της έκτασης του φόρου προστιθέμενης αξίας στα νησιά.
Όμως η πλευρά των Ευρωπαίων είναι αρνητική στο να υπάρξει πολύ συγκεκριμένη αναφορά για το θέμα του χρέους στην συμφωνία. Οι πληροφορίες λένε ότι ζητούν μια διατύπωση που θα παραπέμπει το θέμα στην ολοκλήρωση του προγράμματος το οποίο σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου.
Πάντως τις τελευταίες ώρες και εξ αιτίας των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ των εταίρων και δανειστών έχει αρχίσει να επικρατεί και η άποψη ότι ο χρόνος για να υπάρξει τελική συμφωνία μπορεί να παραταθεί αφού έχουν βρεθεί τα χρήματα με τα οποία θα πληρώσει η Ελληνική κυβέρνηση το ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτά προέρχονται από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία φτάνουν για να καλυφθεί το 1,5 που χρωστάει η Ελλάδα στο ΔΝΤ.Η εκταμίευση τους μπορεί να γίνει μέσα σε μια μέρα .
Πηγή parapolitika.gr