Οι εταίροι διαφωνούν μεταξύ τους για τα μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας νέες υποχωρήσεις και μερική, τουλάχιστον, αλλαγή του μίγματος της πολιτικής που έχει προτείνει για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Ειδικά το ΔΝΤ αντιδρά για τα φορολογικά μέτρα σε επιχειρήσεις, θεωρώντας τα ως άκρως υφεσιακά. Διαφορές υπάρχουν επίσης ως προς τον υπολογισμό της απόδοσης των μέτρων, καθώς ορισμένα από τα προτεινόμενα θεωρείται ότι δεν θα έχουν αποτέλεσμα και έτσι ζητoύνται από την ελληνική πλευρά ισοδύναμα.
Οι «Θεσμοί» εμφανίζονται παράλληλα απρόθυμοι να δώσουν μία ισχυρή δέσμευση για τη ρύθμιση του χρέους, κάτι που όμως θεωρείται από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αναγκαίος όρος για να αποδεχθεί μία συμφωνία. Οι δανειστές ξεκαθαρίζουν ότι το θέμα του χρέους θα ανοίξει, μόνο όταν υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση που έκανε πρόσφατα ο Γάλλος επίτροπος Οικονομίας, Π.Μοσκοβισί, πως δεν υπάρχει θέμα με το χρέος τώρα.
Επίσης, οι δανειστές δεν δίνουν την 9μηνη παράταση που έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση-με την ανάλογη λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα βέβαια- αλλά 6μηνη, κάτι που η Αθήνα θεωρεί ότι δεν βοηθά επαρκώς στη σταθεροποίηση της οικονομίας.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με το γεγονός, ότι οι Θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει πρώτη στην κύρωση της μεσοπρόθεσμης σύμβασης και αμέσως μετά στα σχετικά νομοσχέδια προβληματίζουν έντονα το Μέγαρο Μαξίμου, που φοβάται, ότι χωρίς ρύθμιση για το χρέος δεν θα ψηφιστεί η συμφωνία.
Χθες, ο πρωθυπουργός είχε συνεχείς συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες για να εκτιμήσει την κατάσταση, αλλά και να οργανώσει καλύτερα τα επόμενα βήματα. Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει μαζί με στενούς του συνεργάτες, εκτάκτως στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη με τους επικεφαλής των «θεσμών», δηλαδή πέραν του ίδιου του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και της Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ.