Πυρετός διαβουλεύσεων τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες προκειμένου να ξεπεραστούν οι γκρίζες ζώνες σε κομβικά θέματα στις συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Θεσμών και να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το κρίσιμο Eurogroup, σήμερα, Τετάρτη στις 20:00 το βράδυ.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνάντηση στις Βρυξέλλες θα έχουν το μεσημέρι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ. Στη συνέχεια η σύσκεψη αναμένεται να διευρυνθεί με την συμμετοχή και του έλληνα πρωθυπουργό ΑλέξηΤσίπρα.
Η νέα τετραμερής αναμένεται να γίνει πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup και είναι προφανές ότι κατά τη διάρκεια της οι τέσσερις ηγέτες θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία την οποία αργότερα θα κληθεί να επικυρώσει το Eurogroup.
Παρά την θετική αρχικά υποδοχή που είχε η νέα ελληνική πρόταση, έκτασης 11 σελίδων, παραμένουν ακόμη σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα και τους Θεσμούς, κυρίως όσον αφορά το ΦΠΑ, τις μειώσεις δαπανών και το ασφαλιστικό.
Τις σοβαρές ενστάσεις που φέρεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να έχει κυρίως το ΔΝΤ στο νέο ελληνικό κείμενο, επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς σε συνέντευξή του το βράδυ της Τρίτης, λέγοντας πως «το ΔΝΤ δεν είναι ικανοποιημένο με την πρόταση της ελληνικής πλευράς».
Την ίδια στιγμή, κορυφώνεται η αγωνία στο ελληνικό επιτελείο για τα αιτήματα των δανειστών για νέα, επιπρόσθετα μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί ζητούν επιπλέον μέτρα 4 δισ. ευρώ, ώστε οι διακηρύξεις των ευρωπαίων αξιωματούχων περί «καλής βάσης για συζήτηση» να μετουσιωθούν σε πραγματική συμφωνία.
Αντιρρήσεις φαίνεται να υπάρχουν και για το θέμα της αύξησης κατά 4% των ασφαλιστικών εισφορών στα επίπεδα προ του καλοκαιριού του 2014, με το επιχείρημά ότι πλήττεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αντ’αυτού, οι δανειστές ζητούν τη μείωση των υψηλότερων συντάξεων.
Ενδεικτικές του κλίματος υπήρξαν οι δηλώσεις του ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σημείωσε πως μολονότι έχει σημειωθεί πρόοδος, υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει σε ορισμένους τομείς, όπως το ΦΠΑ.
Aνοιχτό παραμένει και το ζήτημα της λίστας με τα προαπαιτούμενα (prior actions). Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπός της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς την Τρίτη, οι τρεις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση εργάζονται εντατικά για να ξεκαθαριστεί τι πρέπει να γίνει ακόμη, μεταξύ των οποίων και η λίστα με τα προπαιτούμενα που η Αθήνα πρέπει να πάρει πριν την εκταμίευση χρημάτων.