Για να καταλάβουμε γιατί η Ευρώπη έχει επενδύσει τόσο πολύ χρόνο και προσπάθεια για τη διατήρηση της Ελλάδας στη Ευρωζώνη, δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ μακριά. Απλά να θυμηθούμε την ομιλία του Μάριο Ντράγκι πριν από τρία χρόνια, σημειώνει το Βloomberg στο κεντρικό του θέμα σήμερα.
Στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους τον Ιούλιο του 2012, η υπόσχεση του προέδρου της κεντρικής τράπεζας να κάνει ό, τι χρειαζόταν για να κρατήσει την περιοχή ενωμένη υπογράμμισε την Αρχή της Ευρωζώνης – ότι η ένταξη είναι αμετάκλητη.
Ο κίνδυνος υπονόμευσης αυτού του μηνύματος μπορεί να εξηγήσει γιατί μια χώρα που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% της παραγωγής του μπλοκ έχει μια τέτοια πίεση από τους πολιτικούς και τους αξιωματούχους. Μπορεί επίσης να προστατεύσει την Ελλάδα, η οποία έχει πληθυσμό μικρότερο από εκείνο του… Οχάιο, από τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών και την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.
«Υπάρχει πολύ πολιτικό κεφάλαιο που έχει επενδυθεί στη ζώνη του ευρώ για να την κρατήσει ενωμένη», δήλωσε ο Elwin de Groot, οικονομολόγος της Rabobank. «Πράγματι, εάν αφήσουμε την Ελλάδα να βγει το ευρώ, το καθιστά σαφές στην αγορά ότι η ζώνη του ευρώ δεν είναι πλέον «ένα», μπορεί να αλλάξει και δεν είναι πλέον μη αναστρέψιμη».
Αυτό που διακυβεύεται μπορεί επίσης να εξηγήσει την σχετική έλλειψη πανικού στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ακόμη και καθώς οι συζητήσεις για το μέλλον της Ελλάδας δεν έχουν κάποια αποφασιστική εξέλιξη. Το ευρώ σημείωσε μικρή πτώση έναντι του δολαρίου την Πέμπτη και τα ιταλικά και ισπανικά κρατικά ομόλογα κατάφεραν να σημειώσουν κέρδη.
Αντίθετα, μια αποτυχία να κρατήσουν την Ελλάδα στην νομισματική ένωση θα ενείχε τον κίνδυνο εκτόξευσης της κερδοσκοπίας, με τους επενδυτές να ποντάρουν πως και άλλες χώρες θα μπορούσαν να βγουν στο μέλλον, θέτοντας μια υπαρξιακή απειλή για το σχέδιο του ευρώ. Ακριβώς όπως συνέβη πριν από την ομιλία Ντράγκι 2012, οι επενδυτές μπορεί να απαιτ΄σηουν υψηλότερες αποδόσεις για να διακρατήσουν τα ομόλογα των χωρών της περιοχής, απειλώντας την οικονομική τους ανάκαμψη.
Το μήνυμα από τις αγορές είναι ότι, απλούστατα, τίθενται πάρα πολλά σε κίνδυνο εάν συμβεί το Grexit τόσο για την ίδια την Ελλάδα όσο και για τους εταίρους.
«Το γεγονός ότι είναι και οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι ένα θετικό μήνυμα», τονίζει ο de Groot.