Στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και ένα plan B για την Ελλάδα. Επιφυλάξεις για την δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος μετά την 30η Ιουνίου. Σενάρια ακόμα και για απόσυρση της πρότασης των δανειστών.
Οι περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιάστηκαν εξαπίνης από την απόφαση του Αλλεξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει Μέρκελ, Ολαντ και Ντράγκι, αναφέρει η Wall Street Journal.
H προσφυγή στο δημοψήφισμα σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλλει την Τρίτη 30 Ιουνίου τα 1,5 δισ. προς το ΔΝΤ αλλά και ότι το πακέτο διάσωσης προς τη χώρα θα «λήξει» αν δεν αποφασιστεί παράταση.
Παράλληλα, δημιουργούνται μια σειρά ερωτήματα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι υπουργοί οικονομικών στις Βρυξέλλες θα συζητήσουν εναλλακτικές προτάσεις για περισσότερη βοήθεια προς την Ελλάδα όπως επίσης και το θέμα της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων.
Δεν είναι σαφές, σημειώνει η WSJ, αν οι τράπεζες θα καταφέρουν να μείνουν ανοικτές μέχρι την Κυριακή που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα ή η χώρα θα αναγκαστεί να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους.
Αν το ΔΣ της ΕΚΤ περιορίσει τη βοήθεια προς τις τράπεζες, η Αθήνα ίσως αναγκαστεί να περάσει νομοθεσία για τον περιορισμό των αναλήψεων και άλλων χρηματοοικονομικών συναλλαγών ή ακόμα και να έρθει αντιμέτωπη με το κλείσιμο των τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση, η παραπαίουσα οικονομία της Ελλάδας μπορεί να οδηγηθεί σε μεγαλύτερη ύφεση.
Η WSJ τονίζει ότι άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, όπως η γερμανική υποστηρίζουν ότι το οφείλουν στους δικούς τους ψηφοφόρους να διατηρήσουν τις θέσεις τους στο πρόγραμμα διάσωσης που έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα: Τα δάνεια θα έρχονται σε αντάλλαγμα αυστηρών οικονομικών μέτρων.
Παράλληλα, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανέφεραν πως θα είναι δύσκολο να πειστούν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να παρατείνουν το πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα πέραν της 30ης Ιουνίου. Αλλές πληροφορίες μιλούν για το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η πρόταση των εταίρων, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το τι θα κληθεί να αποφασίσει ο ελληνικός λαός με το δημοψήφισμα.
Αξιωματούχος της Eυρωζώνης, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαίωσε ότι «το Eurogroup θα διεξαχθεί» σήμερα, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο η συζήτηση να επικεντρωθεί πλέον σε ένα «σχέδιο Β», κάτι που φέρεται να επιθυμεί «ένας ορισμένος αριθμός χωρών», σύμφωνα με τον ίδιο.