Μετά τα ραγδαία γεγονότα στο Eurogroup του Σαββάτου και το άτυπο Eurogroup που ακολούθησε χωρίς τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών Υποθέσεων μίλησε στην Καθημερινή για το πώς οδηγηθήκαμε από το «παρά πέντε» μιας συμφωνίας στις δραματικές ανακοινώσεις.
Είναι ένα δραματικό γεγονός. Οι διαπραγματεύσεις τράβηξαν όλη την εβδομάδα. Οι θεσμοί είχαν κοινές θέσεις, ιδιαίτερα στο θέμα της χρηματοδότησης και των μεταρρυθμίσεων. Η άποψή μας είναι ότι η πρότασή μας ήταν συνεπής, ισορροπημένη τόσο οικονομικά όσο και χρηματοδοτικά και κοινωνικά. Εμείς από την πλευρά μας ήμασταν πάντα έτοιμοι να διαπραγματευτούμε ξανά και ξανά και ξανά.
Ήταν κοντά οι δύο προτάσεις;
Φτάσαμε κοντά σε συμφωνία. Η διαφορά ήταν μικρή και όταν υπάρχει βούληση υπάρχει και τρόπος. Η ελληνική κυβέρνηση ενήργησε από μόνη της και είπε όχι. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και πρέπει να παραμείνει μέλος της. Η πόρτα μας δεν είναι κλειστή. Μιλάμε για μία κατάσταση, η οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, και στην οποία αποφάσισαν μόνοι τους.
Από πλευράς χρημάτων όμως, η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και θεσμών ήταν μικρή;
Η απόσταση δεν ήταν μεγάλη. Με πολιτική βούληση μία συμφωνία ήταν εφικτή. Ήμασταν διαθέσιμοι για διαπραγματεύσεις κάθε ώρα και στιγμή. Αν ο κ. Βαρουφάκης δεν έλεγε σήμερα ότι η θέση της κυβέρνησης (στο δημοψήφισμα) θα είναι όχι, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και στη συνάντηση των 18 (χωρίς τον κ. Βαρουφάκη) είπαμε ότι οι θεσμοί θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ελλάδα και ταυτόχρονα να βρούμε τρόπους να προστατεύσουμε την Ευρωζώνη σαν ολότητα.
Η ελληνική κυβέρνηση είχε συζητήσει το δημοψήφισμα μαζί σας;
Ποτέ. Δεν μας τις είχαν επικοινωνήσει. Ήταν μια μεγάλη έκπληξη για μας. Συζητούσαμε συνεχώς και μέχρι την τελευταία στιγμή. Ακόμη και χθες το βράδυ βάζαμε νέες προτάσεις στο τραπέζι.
Αν οι Έλληνες ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, η πρότασή σας θα βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι;
Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα είναι η ίδια ακριβώς πρόταση. Το περιβάλλον μπορεί να είναι διαφορετικό, οπότε ίσως να χρειαστεί και μια διαφορετική πρόταση. Ας περιμένουμε, είναι ακόμη 27 Ιουνίου. Εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση αυτό. Η Ευρωζώνη έχει όλα τα εργαλεία για την προστασία της και για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης.
Ποιο πιστεύετε ότι θα έπρεπε να είναι το τελικό ερώτημα ενός δημοψηφίσματος;
Ας περιμένουμε να δούμε και το τελικό ερώτημα και τη θέση της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα και κυρίως να παραμείνουμε ψύχραιμοι.