Αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών και κυρίως στη λειτουργία των επιχειρήσεων, θα επιφέρει η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, κάτι που η κυβέρνηση θα εξετάσει απόψε, σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.
Με τις τράπεζες να κλείνουν τουλάχιστον για αύριο Δευτέρα, προκειμένου να προετοιμάσουν τα συστήματά τους ώστε να λειτουργούν σε περιβάλλον κεφαλαιακών περιορισμών, το βέβαιο είναι ότι θα ξεκινήσει μία περίοδος κατά την οποία η Οικονομία θα μπει και επισήμως στον “πάγο”.
Σε περιβάλλον capital controls αναμένεται να ισχύσουν τα εξής:
– Επιβολή πλαφόν στις αναλήψεις π.χ. 100 ανά ημέρα, ανά πρόσωπο και ανά τράπεζα. Στο πλαφόν αυτό θα συνυπολογίζονται όλες οι αναλήψεις μετρητών, δηλαδή οι αναλήψεις μέσω χρεωστικής ή και προπληρωμένης κάρτας, οι αναλήψεις από ταμείο τράπεζας, καθώς και οι αναλήψεις μέσω πιστωτικής κάρτας έναντι του υπολοίπου λογαριασμού όψεως/τρεχούμενου.
– Δεν θα μπορούν να εξαργυρωθούν επιταγές, αλλά ούτε και να μεταφερθούν κεφάλαια από τράπεζα σε τράπεζα για πληρωμές.
– Δεν θα μπορούν να “σπάσουν” προθεσμιακές καταθέσεις πριν από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης, εκτός και εάν τα χρήματα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή δανείου στην ίδια τράπεζα.
– Οι επιχειρηματίες θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν οποιαδήποτε υποχρέωσή τους πλην των ανειλημμένων προ της επιβολής των περιοριστικών μέτρων και μάλιστα με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων στην ΤτΕ.
– Υποβολή δικαιολογητικών θα απαιτεί ακόμη και η πληρωμή μισθών.
– Θα απαγορευτεί η εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό και θα μπει πλαφόν για λόγους όπως σπουδές, νοσηλεία ή ταξίδι αναψυχής στο εξωτερικό.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο της Κύπρου (αν και υπάρχουν διαφορές τόσο επειδή εκεί υπήρξε και “κούρεμα” καταθέσεων, όσο και επειδή η κυπριακή Οικονομία είναι ευέλικτη και δυναμική), είναι ενδεικτικό για το ότι η επιβολή των capital controls μπορεί να αποδειχτεί κάθε άλλο παρά προσωρινή. Στην Κύπρο, οι σχετικοί περιορισμοί διήρκεσαν δύο χρόνια και φεύγοντας άφησαν πίσω τους ένα μόνιμο χρηματοδοτικό κενό γύρω στα 8 δις. ευρώ (δηλ. το μισό ΑΕΠ της χώρας), σταθερή εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA, εκτίναξη των επισφαλών δανείων και μη επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες.
Πηγή: capital.gr