Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η εξέλιξη του χθεσινού Eurogroup με τις τοποθετήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας αφήνει περιθώριο για κινήσεις που θα αποτρέψουν την οριστική ρήξη με την Ευρώπη.
Το στίγμα άλλωστε έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ο οποίος στην χθεσινή του ομιλία στην Βουλή ξεκαθάρισε ότι “η απόφαση για δημοψήφισμα δεν συνιστά ρήξη με την Ευρώπη, αλλά ρήξη με τις τακτικές που προσβάλουν την Ευρώπη” και επέμεινε ότι το δημοψήφισμα θα είναι για να απορρίψει η ελληνική κοινωνία το τελεσίγραφο των δανειστών: “το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα γίνει σεβαστό… η μετατροπή του δημοψηφίσματος για τη λιτότητα, σε δημοψήφισμα για το ευρώ κρύβει τους μύχιους πόθους ορισμένων”.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν σε αδιέξοδο, παραδέχθηκε ότι εξάντλησε το περιθώριο των παραχωρήσεων και εξήγησε την απόφασή του να προσφύγει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού: “επικράτησαν οι ακραίες φωνές των εταίρων και των θεσμών, παρά τις καλές προθέσεις, ιδίως του κ. Γιούνκερ. Η επιμονή να είναι και το ΔΝΤ στη συμφωνία περιόρισε ασφυκτικά τη δυνατότητα ενός έντιμου συμβιβασμού»…Αυτοί που παραδέχθηκαν ότι έκαναν λάθος τους παρονομαστές της ύφεσης, έρχονται σήμερα και ζητούν να φορτώσουμε τα βάρη στους συνταξιούχους και να κόψουμε συντάξεις. Το ΔΝΤ μας ζήτησε την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ είχαμε συμφωνήσει το αντίθετο και στη συνέχεια μας ζήτησε την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, το πλέον ανταγωνιστικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας, από το 6,5% στο 23%” υπονοώντας ότι οι διαπραγματευτές εξυπηρετούσαν ανταγωνιστικά οικονομικά συμφέροντα. «Δεν μας ζήτησαν να συμφωνήσουμε, αλλά να παραδώσουμε την πολιτική μας αξιοπρέπεια» συνέχισε, τονίζοντας ότι αυτό θα ισοδυναμούσε σε ένα νέο σκληρό μνημόνιο θανάτου.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι εφόσον η κοινωνία τοποθετηθεί πράγματι για την αποδοχή ή όχι της πρότασης των δανειστών τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το “όχι” θα είναι συντριπτικό.