Για μία ακόμη φορά ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, αρθρογραφεί για την Ελλάδα στο blog του στους New York Times.
“ΟΚ είναι αληθινό: Οι ελληνικές τράπεζες έκλεισαν, capital controls επιβλήθηκαν. Το Grexit δεν είναι πολύ μακριά από εδώ – ο μεγαλύτερος φόβος των μαζικών αναλήψεων έχει ήδη συμβεί, κάτι που σημαίνει πως η ανάλυση κόστους – οφέλους που ξεκινάει είναι περισσότερο ευνοϊκή για την έξοδο από το ευρώ παρά ποτέ.
Είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, ότι κάποιες αποφάσεις τώρα πρέπει να μπουν σε αναμονή μέχρι το δημοψήφισμα.
Εγώ θα ψήφιζα όχι για δύο λόγους. Πρώτον, όσο η προοπτική εξόδου από το ευρώ δημιουργεί φόβο σε όλους -εμού συμπεριλαμβανομένου- η τρόικα τώρα απαιτεί αποτελεσματικά το καθεστώς πολιτικής των πέντε περασμένων ετών να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Που είναι η ελπίδα σ’ αυτό; Ίσως, απλά ίσως, η θέληση για να φύγεις θα εμπνεύσει μία δεύτερη σκέψη, παρόλο που πιθανότατα δεν θα γίνει. Παρόλα αυτά, η υποτίμηση δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερο χάος από αυτό που ήδη υπάρχει, και θα μπορούσε να στρώσει το δρόμο για επικείμενη ανάκαμψη, όπως έκανε στο παρελθόν τόσες άλλες φορές και σε τόσα άλλα μέρη. Η Ελλάδα δεν είναι τόσο διαφορετική.
Δεύτερον, οι πολιτικές επιπτώσεις ενός “ΝΑΙ” θα ήταν βαθιά ανησυχητικές. Η τρόικα έκανε στον Τσίπρα μία προσφορά που δεν μπορούσε να δεχτεί και πιθανότατα το έκανε αυτό εν γνώσει της. Συνεπώς το τελεσίγραφο ήταν στην πραγματικότητα μία κίνηση για να αντικαταστήσουν την ελληνική κυβέρνηση. Κι ακόμη κι αν δεν σου αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό πρέπει να ενοχλεί οποιονδήποτε πιστεύει σε Ευρωπαϊκές αξίες.
Ο Πολ Κρούγκμαν κλείνει το άρθρο του με μία… “παράξενη”, όπως λέει χαρακτηριστικά, σημείωση σχετικά με τον ρυθμότ ων αναρτήσεών του στο blog των new York Times.
Αναφέρει κλείνοντας: “Έχω μία μικρή άδεια αυτή την εβδομάδα, κάνοντας ένα ταξίδι με ποδήλατο σε μία απόρρητη τοποθεσία. Η άδεια είναι μικρή επειδή δεν διαπραγματεύτηκα μέρες άδειας από την στήλη. Θα γράψω στην αυριανή έκδοση (χμ, αναρωτιέμαι ποιο θα είναι το θέμα) και θα έχω φροντίσει ώστε να συμμετέχω και στην στήλη της Παρασκευής. Σχεδίαζα να κάνω λίγο, αν όχι καθόλου blogging και σε κάθε περίπτωση θα κάνω λιγότερο από όσο θα έκανα, δεδομένων των συνθηκών”.