Σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμής -όχι πάντως χρεοκοπίας- έθεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την Ελλάδα, καθώς δεν αποπλήρωσε τη δόση των περίπου 1,5 δισ. ευρώ που όφειλε.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζέρι Ράϊς,η χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση καθυστέρησης πληρωμών και δεν μπορεί πλέον να δεχθεί βοήθεια απο το Ταμείο μέχρι την εξόφληση της οφειλής αυτής.
Ο ίδιος αναφέρει επίσης ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ενημερώθηκε για την εξέλιξη αυτή όπως και για το αίτημα που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση, για παράταση του χρόνου αποπληρωμής της συγκεκριμένης οφειλής.
Είναι η πρώτη φορά που ανεπτυγμένη οικονομία προχωρά σε αθέτηση πληρωμής προς τον θεσμό. Το ποσό, η πληρωμή του οποίου αθετήθηκε, είναι το υψηλότερο στην ιστορία του Ταμείου.
Σε επιφυλακή βρίσκεται ο πολιτικός κόσμος, εν αναμονή ραγαδαίων εξελίξεων.
Ήδη, ο Γιάννης Δραγασάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί το δημοψήφισμα και δεν είναι βέβαιο αν η πρωτοβουλία του αυτή ακολούθησε ή αν επιχείρησε να διαμορφώσει την κυβερνητική γραμμή. Αποκάλυψε επίσης ότι ο ίδιος εισηγήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα να δεχθεί την πρόταση των θεσμών.
Το Eurogroup συνεδριάζει ξανά το μεσημέρι της Τετάρτης και όπως έγινε γνωστό η κυβέρνηση στέλνει νέα πρόταση στη βάση της πρότασης Γιούνκερ, επιζητώντας συμφωνία που θα τη βγάλει από το αδιέξοδο, παρά την άρνηση του Eurogroup να δώσει δίμηνη παράταση και νέο διετές πρόγραμμα. Μένει όμως στο τραπέζι το αίτημα της Ελλάδας για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας αποκλειστικά από τον ESM που θα απαιτήσει τη χρηματοδότηση της χώρας με 29 δισ. ευρώ μέσω νέου, τρίτου, μνημονίου.
Την ώρα που το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εξέπνευσε, με επίσημη ανακοίνωση του EFSF, και το ΔΝΤ δεν εισέπραξε την δόση από την Ελλάδα, είναι στην ευχέρεια της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ πότε θα κηρύξει πιστωτικό γεγονός, υπό την ασφυξία που δέχεται το τραπεζικό σύστημα.