Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναμένεται η δημοσιοποίηση της κοινής δήλωσης που υπογράφουν οι μετέχοντες – πλην του γγ του ΚΚΕ – με σαφή αναφορά στην ανάγκη βιώσιμης λύσης εντός του ευρώ και ανάληψη της ευθύνης για αυτή τη συμφωνία.
Την κοινή δήλωση επιβεβαίωσε πρώτος ο Πάνος Καμμένος ο οποίος στη δήλωσή του μετά την σύσκεψη ανέφερε πως ο πρωθυπουργός μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί εξ ονόματος όλων των Ελλήνων και την στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Η συμφωνία είναι μονόδρομος είπε ο κ. Καμμένος και προδιέγραψε ότι αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει αποκατάσταση της ρευστότητας, αναπτυξιακό πακέτο και μεταρρυθμίσεις.
Δ. Κουτσούμπας: Είτε μνημόνιο είτε χρεοκοπία σε βάρος του λαού
«Ακούσαμε την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων μετά και το δημοψήφισμα. Εκφράσαμε ξεκάθαρα τις απόψεις μας για τα προβλήματα του ελληνικού λαού μέσα στην λυκοσυμαχία της Ευρώπης. Δεν συναίνεσε στο κοινό ανακοινωθέν και «γιατί διαφωνούμε με το πως εκλαμβάνουμε την ετυμηγορία του λαού αλλά και την εισήγηση της κυβέρνησης.Κανείς δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν για να υπογράψει νέο μνημόνιο και νέα σκληρά μέτρα»
Δρομολογείται μια επώδυνη συμφωνία με σκληρά μέτρα ή ένα grexit και χρεοκοπία. Και οι δυο αυτές εκδοχές θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού είπε ο κ. Κουτσούμπας και εξέθεσε την συνολική πρόταση του ΚΚΕ για συνολική αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στ. Θεοδωράκης: Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές.
Δίνοντας το στίγμα της κοινής δήλωσης ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε πως θα αναγράφει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει άμεσα συμφωνία.
«Ανταλλάξαμε απόψεις για όσα έγιναν και όσα πρέπει να διεκδικήσουμε τις επόμενες ώρες. Να διαψεύσουμε όσους νομίζουν ότι η ΕΕ μπορεί να υπάρξει χωρίς τους Ελληνες. Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες να κάνουμε προσπάθεια ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες στιγμές και να έχουμε θετική κατάληξη τις επόμενες μέρες. Οταν ηρεμήσουν τα πράγματα θα κάνουμε και κριτική» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού γνωστοποίησε πως πρότεινε και έγινε δεκτός« να μην δοθούν τα επίσημα πρακτικά μέχρι να λήξει ο κόκκινος συναγερμός. Για να μην υπάρξει πολιτική εκμετάλλευση από κανέναν».
Ο κ. Θεοδωράκης αποκάλυψε ότι «ο πρωθυπουργός έντιμα και καθαρά μας είπε πολλές από τις προτάσεις. Δεν υπάρχουν εύκολες μέρες. Ολοι αποδεχόμαστε ότι θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές».
Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στο προφίλ που πρέπει να έχουν οι νέοι διαπραγματευτές ενώ ζήτησε να καλλιεργείται υπεραισιοδοξία για άμεση λύση και συμφωνία εντός της εβδομάδας
«Καλούμε την ΕΚΤ να δει ότι έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια έναρξης της διαπραγμάτευσης.Πρέπει η ΕΚΤ να λάβει υπόψην τις ανάγκες για ρευστότητα» σημείωσε.
Για το χρέος όπως είπε υπάρχει αναφορά στην ανάγκη να ξεκινήσει συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Β. Μειμαράκης: Ο χρόνος που χάθηκε ήταν σε βάρος της χώρας
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης μετά τη συνεδρίαση τόνισε ότι η ΝΔ έχει αποδείξει εμπράκτως ότι βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα.
«Αυτή η συνάντηση έπρεπε να γίνει πολύ καιρό ο χρόνος που χάθηκε ήταν σε βάρος της οικονομίας και της χώρας. Κι αυτό με ευθύνη της κυβέρνησης που νόμιζε πως κέρδιζε χρόνο αντιθέτως έχανε χρόνο. Και φτάσαμε σε μια διχαστική διαδικασία , να είμαστε στο και πέντε, οι τράπεζες να είναι κλειστές, να έχει χαθεί η κοινωνική συνοχή. Απαιτείται ενότητα και συνοχή να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία που μας υποσχέθηκε» σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης.
Και κατέληξε: Θα υπάρξει ανακοίνωση της προεδρίας μας η οποία μας εκφράζει και θα συμβάλλουμε ώστε να εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί.
Φ. Γεννηματά: Η κυβέρνηση να υπηρετήσει τη λυτρωτική λύση
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ.Γεννηματά σημείωσε ότι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού γίνεται στο και πέντε.
Μας βρίσκει με τις τράπεζες κλειστές τη χώρα στον αέρα και την κοινωνία να βιώνει σε δραματικές καταστάσεις. Αν η πρωτοβουλία είχε ληφθεί νωρίτερα πολλά απ αυτά μπορούσαμε να τα αποφύγουμε. Επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση λύσης επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ.
Αυτή τη λυτρωτική λύση πρέπει να υπηρετήσει η κυβέρνηση χωρίς δεύτερες σκέψεις και καθυστερήσεις.
Επτά ώρες συζήτηση
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών κράτησε σχεδόν επτά ώρες με συνεχείς διακοπές προκειμένου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συνομιλήσει με τον Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους Ντράγκι,Πούτιν και Μέρκελ.
Ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε στους αρχηγούς να αποτελέσει η πρόταση Γιούνκερ τη βάση της συζήτησης στις νέες διαπραγματεύσεις που αρχίζουν αύριο στις Βρυξέλλες στο Eurogroup και στη σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με non paper του Μαξίμου « ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπόλοιπους αρχηγούς να συνδράμουν στο να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα για μια βιώσιμη λύση»