Το προσχέδιο με τα μέτρα που πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα, ακόμη και τη Δευτέρα, από την ελληνική Βουλή έφερε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters.
Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται τα εργασιακά, η ανεξαρτητοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και την αγορά:
Επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Εφαρμογή φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων για να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία και να αντισταθμιστούν πλήρως οι δημοσιονομικές επιπώσεις από την απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικές περικοπές στις συντάξεις.
Η Ελλάδα δεσμεύεται να υιοθετήσει ακόμη πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις – και με σαφές χρονοδιάγραμμα –υιοθετώντας πλήρως την «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ». Σε αυτές περιλαμβάνονται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρα για τις περιόδους των εκπτώσεων, την απελευθέρωση πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ), τις άδειες των φαρμακείων, καθώς και το καθεστώς πώλησης γάλακτος και ψωμιού.
Ιδιωτικοποίηση των δικτύων του ηλεκτρικού ρεύματος (ΑΔΜΗΕ), αν δε συμφωνηθεί κάποιο ισοδύναμο με τους θεσμούς.
Για τα εργασιακά, η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυστηρή επανεξέταση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις, βάσει των προτάσεων των θεσμών. Οι αλλαγές θα πρέπει να βασίζονται στις καλύτερες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές και να περιλαμβάνουν την επιστροφή σε παλαιότερες ρυθμίσεις που δεν είναι συμβατές με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.
Πλήρης λειτουργία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
Υιοθέτηση των απαραίτητων μέτρων για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα, του ΤΧΣ και τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων.
Υιοθέτηση από την Ελλάδα ενός σημαντικά αναβαθμισμένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, σε συνεργασία μιας ομάδας από την ελληνική πλευρά και μια ομάδας των τριών θεσμών, που θα υποβάλλουν προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του «μηχανισμού υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων»
Aλλαγή ή επανόρθωση των νομοθετικών πρωτοβουλιών που λήφθηκαν το 2015 και δεν είχαν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
Δέσμευση της Ελλάδας να ολοκληρώσει τις βασικές της δεσμεύσεις που απέμεναν ως τον Δεκέμβριο του 2014 για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προηγούμενου μνημονίου.