Ύφεση από 2% έως 4% φέτος και από 0,5% έως 1,7% το 2016 αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα 0%-1% φέτος, προβλέπει η έκθεση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελληνικό αίτημα νέου δανείου από τον ESM με ημερομηνία 10 Ιουλίου που βγήκε σήμερα στη δημοσιότητα.
“Σε πολύ κρίσιμη κατάσταση” βρίσκονται οι τράπεζες, επισημαίνει και καταγράφει ουσιαστικούς κινδύνους σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στην έκθεση με ημερομηνία 10/7 αποτυπώνονται και σημαντικές ανησυχίες για την βιωσιμότητα του χρέους, προτείνοντας προς το Συμβούλιο των Υπουργών και την Σύνοδο Κορυφής τα μέτρα που και τελικά αποφασίστηκαν. Ο λόγος για χρονική επέκταση και για μείωση επιτοκίων των δανείων, για χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους. Καταγράφεται και η επισήμανση ότι τα μέτρα θα πρέπει να αποφασιστούν όταν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά αποτυπωθούν εμπράκτως”, όπως και τελικά συνέβη με τον προσδιορισμό της ενεργοποίησης των παρεμβάσεων στο χρέος μετά την 1η επικαιροποίηση του νέου, υπό σύνταξη μνημονίου.
Γίνεται αναφορά για χρηματοδοτικό κενό 74 δισ. ευρώ με βάση την αποτίμηση αναγκών για την περίοδο Ιούλιος 2015 – Ιούλιος 2018. Αναφέρεται επίσης ότι το “κενό” υπολογίζεται στα 78 δισ. ευρώ (κατά 4 δισ. ευρώ υψηλότερα) με βάση την αποτίμηση του ΔΝΤ. Γίνεται επίσης λόγος για την ανάγκη εμπροσθοβαρούς χρηματοδότησης, δεδομένων των αναγκών της Ελλάδας.