Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επικρίνει έντονα τη συμφωνία που κλείστηκε μεταξύ Ελλάδας και δανειστών την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το BBC, ο πιστωτικός φορέας δήλωσε ότι το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα είχε γίνει «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και η χώρα χρειάζεται να ανακουφιστεί από τα χρέη της.
Ο οικονομικός συντάκτης του BBC, Robert Peston τόνισε ότι η κριτική που ασκήθηκε από το Ταμείο ήταν εξαιρετικά επιθετική. Το ΔΝΤ πρότεινε επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής χρέους, μια κίνηση που οι περισσότεροι εκ των πιστωτών, αντιστάθηκαν σκληρά.
Το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει σήμερα τη συμφωνία.
Είναι η πρώτη προϋπόθεση της συμφωνίας που κλείστηκε μετά από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ της. Στο ίδιο πλαίσιο, οι ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπονται είναι εξωπραγματικά υψηλοί για μια χώρα σαν την Ελλάδα.
Η Ελλάδα έχει ήδη χάσει δύο προθεσμίες πληρωμής δόσεων στο Ταμείο και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από ευρωπαϊκή χώρα.
Ο Βρετανός δημοσιογράφος αναφέρει πως το ΔΝΤ προχώρησε στη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης για δύο λόγους.
Ο πρώτος γιατί θέλει να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τα πράγματα για τον Αλέξη Τσίπρα. Τώρα, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να πείσει τη Βουλή να ψηφίσει τα επώδυνα μέτρα της συμφωνίας. Πώς θα το κάνει όταν ο παγκόσμιος κριτής των οικονομικών πραγμάτων δεν πιστεύει ότι η χώρα θα επιστρέψει στην οδό της ευημερίας;
Ο δεύτερος είναι γιατί το ΔΝΤ, αν και δεν το επιθυμούσε, αναγκάστηκε να μετέχει και σε αυτό το πρόγραμμα, μετά την επιμονή της Γερμανίας. Κάτι το οποίο δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι γνωστό ότι το Ταμείο έχει τονίσει εδώ και καιρό πως η μοναδική προϋπόθεση για να συμβάλει σε μια νέα ελληνική διάσωση, θα ήταν να υπάρξει γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και τώρα το ΔΝΤ δείχνει δημόσια την αντίθεσή του προς τη Γερμανία.