Αρκετά αισιόδοξος ότι η συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα αποδώσει καρπούς εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal (WSJ).
Παραδέχθηκε πάντως ότι κάποια από τα μέτρα είναι πολύ δύσκολο να έχουν τη στήριξη των πολιτών και πρόσθεσε ότι υπάρχουν «πολλά κατεστημένα συμφέροντα που θα διαδηλώσουν και θα ταχθούν εναντίον τους».
«Αλλά», πρόσθεσε, «πιστεύω ότι έχουμε γυρίσει σελίδα και προσπαθούμε στα σοβαρά να εφαρμόσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις». Όπως υποστήριξε, όλες οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει η συμφωνία αφορούν την αντιμετώπιση παλιών προβλημάτων που κυριαρχούν στην ελληνική οικονομία εδώ και πολλά πολλά χρόνια.
Κατά τον Ντέισελμπλουμ, για να γίνει η χώρα οικονομικά ανεξάρτητη πρέπει να επιλυθούν διαρθρωτικά προβλήματα στον κρατικό μηχανισμό, στον δημόσιο τομέα και στην οικονομία. «Και πιστεύω», συνέχισε, «ότι αυτό μπορεί να το κάνει το πρόγραμμα. Πρόκειται να είναι εύκολο; Όχι, θα έχουμε πολλά προβλήματα τα επόμενα χρόνια οπωσδήποτε. Μπορούμε να τα λύσουμε; Έτσι πιστεύω».
«Εποικοδομητική η στάση Τσακαλώτου»
Ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε και στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες μέχρι Ελλάδα και Ευρωζώνη να καταλήξουν σε συμφωνία.
Ειδικά για τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο είπε ότι κάποιοι συνάδελφοί του τον ευχαρίστησαν για τη στάση του και για τον τρόπο που προσέγγισε το θέμα «ο οποίος ήταν πολύ εποικοδομητικός, πολύ ρεαλιστικός».
«Φυσικά αντιτάχθηκε σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων και αυτό είναι εντάξει. Το σέβομαι απόλυτα. Αλλά ο τρόπος που προσέγγιζε τις ανησυχίες και την κριτική νομίζω ήταν πολύ εποικοδομητικός», σημείωσε.