Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν «παράθυρο ευκαιρίας» για κάλπες 13 ή 20 Σεπτεμβρίου, «βλέπουν» και τον Οκτώβριο αλλά φοβούνται εκβιασμό από Βερολίνο για οικουμενική…
Μετακίνηση Τσίπρα προς το Κέντρο και νέο κόμμα από Λαφαζάνη. «Οι δρόμοι μας έχουν χωρίσει», λέει ο πρωθυπουργός για τους αντιφρονούντες.
Σύγκρουση και διάσπαση σε Συνέδριο ή «διαγραφές» το δίλημμα του Μαξίμου…
Του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου
από την Επένδυση που κυκλοφορεί
Σε εξαιρετικά δύσκολο παζλ εξελίσσεται για τον κ. Αλέξη Τσίπρα το εσωκομματικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επισφράγιση της πολιτικής διάσπασης στη δεύτερη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας για το 3ο μνημόνιο.
Παρά τους χαμηλούς τόνους και τις επικλήσεις περί ενότητας του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, τα ξημερώματα της Πέμπτης, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως ο διχασμός έχει ήδη επέλθει και μένει τώρα η τελευταία πράξη του δράματος που δεν είναι άλλη από την οργανωτική διάσπαση του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός είναι σαφής μιλώντας σε συνεργάτες του. «Οι δρόμοι μας έχουν χωρίσει», λέει, τις τελευταίες ημέρες, αναφερόμενος στους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας και άλλων συνιστωσών που συγκροτούν τον εσωκομματικό «κύκλο της δραχμής».
Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι απλά. Η οργανωτική διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως αποτελεί «προαπαιτούμενο» για την προσφυγή στις κάλπες, στο χρονικό διάστημα από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως και τα τέλη Οκτωβρίου, κάτι που αποτελεί σαφή, πλέον, σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, και το μόνο που απομένει είναι αφενός να εξασφαλιστεί η συναίνεση ή η ανοχή των εταίρων και αφετέρου να συνδυαστούν οι πιθανές ημερομηνίες με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και την υλοποίηση του νέου προγράμματος.
ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Γι αυτό και κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης δεν έκρυβε τις έντονες επιφυλάξεις του, μιλώντας στην «Ε», σχετικά με το πόσο εφικτό είναι να διεξαχθούν εκλογές στις 13 ή τις 20 Σεπτεμβρίου, δύο ημερομηνίες που εξετάζουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου.
«Ακόμα και εάν, με χειρουργική ακρίβεια, ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις στις 20 Αυγούστου και εξαγγείλει ο πρωθυπουργός προσφυγή στις κάλπες για τον Σεπτέμβριο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα προλάβει να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς με τους αντιφρονούντες και να φτάσει στις κάλπες με λίστες στις οποίες δεν θα περιλαμβάνονται», εξηγούσε το ίδιο στέλεχος της κυβέρνησης με εξαιρετική γνώση των εσωκομματικών συσχετισμών.
Κρίσιμη παράμετρος, επίσης, είναι και η τρόπος με τον οποίο θα επιλέξει ο κ. Τσίπρας να απογαλακτισθεί από τους «δραχμιστές» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο γραμματέας του κόμματος κ. Τάσος Κορωνάκης του έχει διαμηνύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως έχει διαμορφωθεί ένα ισχυρό μπλοκ στην Κεντρική Επιτροπή και τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που καθιστά επισφαλή την επικράτησή του εάν συγκληθεί το Διαρκές Συνέδριο. «Ξεκαθάρισμα λογαριασμών σε Συνέδριο μπορεί να οδηγήσει σε ήττα του Τσίπρα», έλεγε στην «Ε» βουλευτής που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα.
ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΜΑ ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Κ.Ο
Εναλλακτική διέξοδος είναι η παράκαμψη του «κώδικα» των αριστερών κομμάτων που απορρίπτουν τις διαγραφές και η απόφαση του πρωθυπουργού να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας 30-40 βουλευτές που καταψήφισαν τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, ώστε να συνθέσει τις εκλογικές λίστες με προσωπικότητες και στελέχη δικής του επιλογής. Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα σήμαινε αμέσως την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα από τον κ. Λαφαζάνη.
ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Δημοσκόποι που συμβουλεύουν το επιτελείο του πρωθυπουργού έχουν ενημερώσει πως σε μια τέτοια περίπτωση θα συμβούν τα εξής:
– Η μετακίνηση του Αλέξη Τσίπρα στην γραμμή «ευρώ πάση θυσία» και ανάταξη των συνεπειών του νέου μνημονίου, τον εγκαθιστά ηγεμονικά, παρά τα πλήγματα που έχει υποστεί, στον χώρο του Κέντρου, άρα δεν είναι απίθανο να διεμβολίσει τις εκλογικές βάσεις του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, ακόμα και της Κεντροδεξιάς. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι ο εμπειρότατος κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης σήμανε την επιστροφή της ΝΔ στον «μεσαίο χώρο» (στρατηγική του επικοινωνιολόγου κ. Γιάνη Λούλη που εφάρμοσε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής πριν τις εκλογές του 2004 αλλά και κατά τις δύο θητείες του και, παράλληλα, υλοποίησε ο νυν πρόεδρος του κόμματος ως γραμματέας, τότε, στη Ρηγίλλης), προσπαθώντας, προφανώς, να οχυρώσει τον χώρο της κεντροδεξιάς από αυτή τη στροφή του πρωθυπουργού.
– Ένα νέο κομματικό σχήμα υπό τον κ. Λαφαζάνη (πιθανώς και με την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου), σε συνεργασία, ίσως, με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και προσωπικότητες, όπως ο κ. Αλέκος Αλαβάνος, θα μπορούσε να εισέλθει άνετα (του δίνουν ποσοστό από 4 έως και 6%) στη Βουλή και να εκπροσωπήσει το «όχι στο ευρώ». Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι λίγοι στην κυβέρνηση που πιστεύουν πως ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον κ. Λαφαζάνη και ήδη αναζητά τρόπους επανασύνδεσης με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο, ούτως ή άλλως, κρατά ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας. «Ο Βαρουφάκης δεν πρόκειται», λένε συνεργάτες του κ. Τσίπρα, «να διαρρήξει εντελώς τις σχέσεις του, καθώς προσδοκά να επιστρέψει και να αναλάβει ακόμα και υπουργικό ρόλο μετά τις εκλογές»…
«ΡΗΤΡΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ» ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Μία άλλη παράμετρος που καθιστά δύσκολη, χωρίς την αποκατάσταση σχέσης εμπιστοσύνης με τους εταίρους, την προσφυγή στις κάλπες εντός του Σεπτεμβρίου είναι η στάση των πιο σκληρων κύκλων μεταξύ των δανειστών. Συνεργάτης του πρωθυπουργού μας έλεγε πως «εφόσον κλειδώσει η συμφωνία και αρχίζουν να ψηφίζονται οι εφαρμοστικοί νόμοι, η Μέρκελ, ο Γιουνκέρ και άλλοι εταίροι δεν έχουν λόγο να μην ανάψουν το πράσινο φως για εκλογές, όταν δι αυτών είναι πολύ πιθανό να εδραιωθεί ο Τσίπρας που είναι εκ των πραγμάτων ο μοναδικός συνομιλητής τους στην Αθήνα».
Η προσέγγιση μοιάζει περισσότερο με ευχή παρά με ορθολογική ανάλυση, δεδομένου ότι στο Βερολίνο το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ για τον κ. Τσίπρα. Πηγές που πρόσκεινται, μάλιστα, στον σκληρό πυρήνα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και τον κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε δεν αποκλείουν να ζητηθεί να προστεθεί στη συμφωνία για το 3ο μνημόνιο «ρήτρα υλοποίησης του προγράμματος» που να συνδέεται με την μη διεξαγωγή εκλογών για χρονικό διάστημα 18 μηνών έως και 2 ετών!
Η απαίτηση φαίνεται ότι έχει περιέλθει σε γνώση τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού αλλά έχει διαμηνυθεί, μέσω διαύλων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και στον πρόεδρο της ΝΔ. Κάποιοι, μάλιστα, στη ΝΔ συνδυάζουν αυτή την πιθανότητα με την επιμονή να παραμείνει πρόεδρος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Μεϊμαράκης καθώς θεωρείται πως μπορεί να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα και να στηρίξει την κυβέρνηση μειοψηφίας του κ. Αλέξη Τσίπρα.
Στην πιθανότητα να τεθεί κατηγορηματικά στο τραπέζι η απαίτηση των πλέον σκληρών κύκλων των δανειστών για «ρήτρα υλοποίησης», ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πως θα βρεθεί έναντι πιέσεων για οικουμενική κυβέρνηση, γι αυτό και έχει καταστήσει σαφές πως « δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος». Όπως και γνωρίζει πως ο κ. Σόϊμπλε έχει αφήσει να εννοηθεί πως οιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να αιφνιδιάσει με εκλογές ίσως θα έβρισκε σκληρή απάντηση ακόμα και με νέα διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών ή και ενεργοποίηση του «σχεδίου Grexit» που ουδέποτε έφυγε από το τραπέζι.
Τέλος, στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που εκ των πραγμάτων δημιουργείται πρέπει να συνυπολογίσει κανείς ότι η νέα κυβέρνηση που θα προέκυπτε από εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου θα έπρεπε σε χρόνο ρεκόρ να ετοιμάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού έως τα μέσα ή τα τέλη Οκτωβρίου και να κινηθεί ταχύτατα για την εκταμίευση περίπου 7 δις που πρέπει να επιστραφούν στον ESM τον ίδιο μήνα και αφορούν το δάνειο- γέφυρα που λάβαμε πριν μερικές ημέρες.