Υλικά
μισό πακέτο φάβα (250 γραμμάρια)
1 ματσάκι μαϊντανό
1 κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους(κόκκινο κατά προτίμηση)
πιπέρι
1-2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι (φυσιολογικά γεμάτη, ούτε κοφτή ουτε να ξεχυλίζει)
2 ντομάτες μεσαίου μεγέθους
ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
ετοιμασία φάβας: ξεπλένουμε τη φάβα και την τοποθετούμε στην κατσαρόλα για να βράσει μαζί με το αλάτι . Για κάθε ποτήρι φαβας προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι έτσι και χρειαστεί να βαλουμε περισσοτερο νερο μεχρι να βράσει η φάβα.
Αφήνουμε την φάβα να βράσει μέχρις ότου να λιώσει ή να είναι τόσο μαλακή που να μπορούμε να την στραγγίξουμε και να την λίωσουμε εμείς με το πιρούνι. Προσοχή! η φαβα είναι πολυ εύκολο να κολλήσει για αυτο την ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστηματα! Όταν ειναι έτοιμη η φάβα (θα το καταλάβετε γιατι θα ειναι σα χυλος) την βγάζουμε απο την κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπωλ και την αφήνουμε να “στεγνώσει”. Σε περίπτωση που δεν εχει λιώσει τελειως την στραγγίζουμε απο το νερο που έχει μείνει την τοποθετούμε παλι σε ένα μπωλ μεγαλο και βαθυ και την λιώνουμε με το πιρουνι και την αφηνουμε να “στεγνωσει”. Μην ανησυχείτε αν σας φαινεται λιγο χυλωμένη, οταν κρυώσει θα έχει γινει πολύ πιο συμπαγης .
ετοιμασία μίγματος για τους κεφτέδες: στο μπωλ με τη φάβα, και αφού έχει κρυώσει λίγο, βάζουμε όσο πιπέρι θέλουμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και την ντομάτα σε κομματάκια και τα βάζουμε όλα μαζί στο μπωλ μαζι και το αλευρι. Ανακατεύουμε το μίγμα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για κανα τέταρτο της ώρας. Στο ενδιάμεσο βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταίνεται στο τηγάνι. Σημείωση: μπορείτε να δοκιμάστε το μίγμα και σε περίπτωση που σας φαίνεται ανάλατο να προσθέσετε επιπλέον αλάτι.
τηγάνισμα: οταν το λαδι ειναι έτοιμο φιάχνουμε μπαλάκια απο το μίγμα και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Τηγανίζουμε και απο τις δύο μεριες μέχρις ότου να ειναι συμπαγής και οχι πολυ μαλακος ο κεφτές και να έχει ροδοκοκκινήσει και απο τις δύο μεριές. Βγάζουμε απο το τηγάνι τους κεφτέδες και τους τοποθετούμε σε ένα πιάτο στο οποίο έχουμε έχουμε βάλει ενα κομμάτι χαρτι κουζίνας έτσι ώστε να απορροφήσει τα πολλά λάδια. Οι κεφτέδες μας είναι έτοιμοι μπορείτε να τους απολαύσετε με λίγο λεμονάκι.