Υλικά
-1 κιλό αθερίνα ψιλή
-2 κρεμμυδάκια φρέσκα μέτρια, ψιλοκομμένα
-1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
-1 ντομάτα φρέσκια κομμένη σε κύβους (προαιρετικά)
-1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμά σκόνη
-1/4 κουτ. γλυκού κόλιαντρο τριμμένο
-1/4 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
-3 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
-2 ασπράδια αβγών
-1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
-αλεύρι καλαμποκιού (τόσο ώστε να γίνει μέτριος χυλός)
-ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
-αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση
Πλένουμε την αθερίνα σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό και την στραγγίζουμε καλά. Αλατίζουμε και τη βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κόλιαντρο, τον κουρκουμά, την κανέλα, την ντομάτα (προαιρετικά), τα ασπράδια, τον δυόσμο και πιπέρι. Αναμειγνύουμε καλά τα υλικά με το χέρι.
Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ και σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να επιτύχουμε έναν μέτριο προς αραιό χυλό. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και όταν κάψει, ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το μείγμα. Τηγανίζουμε τα αθερινοπιτάρια για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ζεστά.