Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες για μία ακόμη φορά θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα ακόμη και αν κάποιος πληρώσει εφάπαξ δεν θα απολαύσει καμία έκπτωση, ενώ και εφέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν με έναν φόρο ο οποίος βασίζεται σε πλασματικές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες παραμένουν αμετάβλητες από τον Μάρτιο του 2007.
Τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ και εφέτος θα έρθουν μέσω της ηλεκτρονικής οδού, δηλαδή θα πρέπει κάποιος να μπει στην ιστοσελίδα του Taxis (www.gsis.gr) και να αναζητήσει – αφού εισέλθει στη σχετική εφαρμογή με τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιεί για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης – τα νέα σημειώματα της Εφορίας.
Το αργότερο έως την Πέμπτη αναμένεται να έχουν αναρτηθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στην προσωπική σελίδα του κάθε φορολογουμένου, ενώ η 1η δόση θα πρέπει να πληρωθεί ως τις 30 Οκτωβρίου. Αν καθυστερήσει ο φορολογούμενος να πληρώσει έστω και μία ημέρα, θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις 0,73% για κάθε μήνα που θα περνάει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της κάθε δόσης.
Οι επόμενες τέσσερις δόσεις θα πληρωθούν αντίστοιχα στα τέλη των επόμενων μηνών, με την τελευταία να πρέπει να καταβληθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή υπάρχουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ, με βασικότερη αυτήν της πληρωμής ακόμη και για 1 ευρώ φόρο αντί για 5 ευρώ που ίσχυε πέρυσι. Ετσι υπάρχει περίπτωση να πληρώσει κάποιος φόρο που πέρυσι ήταν εκτός των σχετικών ορίων.
Επίσης με ΕΝΦΙΑ θα επιβαρυνθούν όσοι διατηρούν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ από το 2016 με ΕΝΦΙΑ θα επιβαρυνθούν και όλα τα ακίνητα που διαθέτουν Ελληνες στο εξωτερικό.
Αξίζει να τονιστεί ότι και εφέτος θα εξαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ ορισμένες κατηγορίες πολιτών με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ άλλοι θα έχουν έκπτωση 50% ή 20% κατά περίπτωση.
Ποιοι δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή
Εκπτωση 20% προβλέπεται για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014. Αυτό αποδεικνύεται από το Εντυπο Ε2 αλλά και από το ρολόι της ΔΕΗ.
Οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες δεν ήταν ενεργές καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνονται από τα αρχεία του ΔΕΔΔΗΕ. Οι αριθμοί των παροχών διασταυρώνονται με τους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι αναγράφονται στο έντυπο Ε9 του οικείου έτους και στο έντυπο Ε2 που έχει υποβληθεί ως και την 9η Οκτωβρίου 2015. Η πληροφορία του κενού ακινήτου, καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνεται από το έντυπο Ε2 το οποίο έχει υποβληθεί ως και την 9η Οκτωβρίου 2015.
Εκπτωση 50% χορηγείται σε οικονομικά αδυνάμους εφόσον συντρέχουν σωρευτικά τα εξής:
α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν είναι πάνω από 150 τ.μ.
γ) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν ξεπερνά το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Εκπτωση 100% χορηγείται σε τριτέκνους, πολυτέκνους και άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω εφόσον υπάρχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν είναι πάνω από 150 τ.μ.
Παγίδα για ανέργους και πολυτέκνους
Ωστόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων υπάρχει μια παγίδα που μπορεί να οδηγήσει χιλιάδες φτωχούς, ανέργους, πολυτέκνους και αναπήρους να χάσουν τις εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπολογίζονται στα συνολικά εισοδήματα και αφορολόγητα επιδόματα, όπως είναι το επίδομα ανεργίας, το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα τριτέκνων – πολυτέκνων, η διαφορά του τεκμαρτού εισοδήματος με το πραγματικό, το ΕΚΑΣ χαμηλοσυνταξιούχων, το φοιτητικό επίδομα, οι αποζημιώσεις απόλυσης, οι μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%.