Τα τελευταία πέντε χρόνια τα νέα που ακούν οι Έλληνες για την κατάσταση της οικονομίας είναι σκληρά. Ουδόλως παράδοξο, καθώς η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τη χρεοκοπία.
Αν, όμως, για τους περισσότερους αυτή η κατάσταση είναι δυναστευτική, για άλλους είναι μια πρόκληση για επένδυση – είναι μια ευκαιρία. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για τους Ρώσους μεγιστάνες που έχουν μπει για τα καλά στο ελληνικό real estate και αγοράζουν σωρηδόν ελληνικά ακίνητα. Αυτό αναφέρει το Forbes, σε σχετικό άρθρο του.
Το φαινόμενο είναι ευεξήγητο, αν σκεφτεί κανείς με οικονομικούς όρους. Οι τιμές των υπερπολυτελών κατοικιών έχουν πέσει ακόμη και 50% από το 2009, τη στιγμή που οι Ρώσοι επενδυτές αναζητούν τον κατάλληλο τόπο για να επενδύσουν τα χρήματά τους (στην πραγματικότητα να τα σώσουν από τη ρωσική κρίση). «Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα είναι έτσι και αλλιώς ισχυρές και έγιναν ακόμη περισσότερο με τη συμφωνία του αγωγού φυσικού αερίου. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη ότι πολλοί Ρώσοι επενδυτές ενδιαφέρονται εντόνως για την Ελλάδα. Πριν από κάποια χρόνια, ανάλογο ενδιαφέρον είχαν δείξει για το Λονδίνο και άλλα στρατηγικά σημεία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ», αναφέρει το άρθρο.
Από το τρίτο τρίμηνο του 2008 έως τις μέρες μας, οι συνολικές τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα έχουν πέσει κατά μέσο όρο κοντά στο 40%. Οι Ρώσοι δεν δείχνουν να συμμερίζονται τις ανησυχίες των άλλων επενδυτών που φοβούνται ότι μια επένδυση στην Ελλάδα θα είναι επισφαλής, καθώς η χώρα μπορεί κάποια στιγμή να αποχωρίσει από την Ευρωζώνη. Περισσότεροι επιθετικοί «παίκτες», ποντάρουν στο ελληνικό real estate και αγοράζουν συνεχώς.
Το άρθρο σημειώνει πως στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, οι τιμές των διαμερισμάτων έπεσαν κατά 5,6%, κάτι επενεργεί αρνητικά στη συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Από την άλλη, η Ελλάδα έχει τη βαρύτερη φορολογία για την ιδιοκτησία (δέκα μονάδες υψηλότερη από το ευρωπαϊκό αντίστοιχο). Ο συνδυασμός της συνεχιζόμενης πτώσης των τιμών των ακινήτων, η υψηλή φορολογία και οι ταμειακές απαγορεύσεις που έχουν επιβάλει οι δανειστές, δημιουργούν πολλά προβλήματα στο ελληνικό real estate, αλλά και συνολικά στην οικονομία της.
Το Forbes συμπληρώνει το παζλ σημειώνοντας πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια σειρά καίριων προβλημάτων, μ,ε το σημαντικότερο να είναι η θέση της στην Ευρωζώνη. Η αποχώρησή της, αν φυσικά γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα προκαλέσει σεισμικές δονήσεις στην παγκόσμια οικονομία, αναφέρει το άρθρο. Στο μεταξύ, η κατάσταση δεν είναι ευνοϊκή για τη χώρα. Οι μετοχές στο Χρηματιστήριο χάνουν καθημερινά την αξία τους, ενώ στον τομέα του real estate, το 95% του οποίου κινείται με μετρητά, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Ελλείψει ρευστού, οι περισσότεροι πράκτορες κλείνουν τα καταστήματά τους από τη στιγμή που δεν μπορούν να βρουν αγοραστές.
Επίσης, η πολιτική συγκυρία παίζει καθοριστικό ρόλο στον ευαίσθητο τομέα του real estate. Η πρόσφατη ψήφιση των προαπαιτούμενων, αναφέρει το άρθρο, είναι ένα καλό σημάδι, αλλά αν δεν βρει συνέχεια και η χώρα συνεχίσει να έχει προβλήματα, τότε, ακόμη και οι Ρώσοι επενδυτές θα αναζητήσουν άλλους προνομιακούς τόπους για να επενδύσουν τα χρήματά τους.
Μέχρι, πάντως, να ξεκαθαρίσει η κατάσταση οι Ρώσοι συνεχίζουν να αγοράζουν και να αγοράζουν.