Από το 2008, οπότε και έκανε τα πρώτα του βήματα το «τέρας» της οικονομικής κρίσης, η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να το κατατροπώσει πλήρως και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα η ελπίδα ότι θα μπορέσει να το πράξει το αμέσως επόμενο διάστημα.
Το CNBC καταγράφει τις πέντε βασικές πολιτικές και κοινωνικές κρίσεις που σοβούν αυτή τη στιγμή και οι οποίες -υπό συνθήκες- είναι ικανές να προκαλέσουν νέους σεισμούς στο οικοδόμημα της Γηραιάς Ηπείρου. Η Ελλάδα μετέχει, άλλοτε ως πρωταγωνίστρια κι άλλοτε ως… υποδοχέας, σε δύο από αυτές, καθιστώντας τη θέση της ακόμη πιο ευάλωτη.
Οι πέντε κρίσιμες καταστάσεις που βιώνει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι οι εξής:
Το Μεταναστευτικό
Πρόκειται για μια κατάσταση που η Ευρώπη έχει να βιώσει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακόμη και οι φορείς χάραξης πολιτικής δεν έχουν καταφέρει να μελετήσουν επαρκώς την κατάσταση. Καθημερινά, πάνω από 8.000 μετανάστες από τη Συρία και άλλες κοντινές περιοχές εισέρχονται στα ευρωπαϊκά σύνορα με αποτέλεσμα να διαχέονται σε όλη την Ευρώπη. Φυσικά, η Ελλάδα, ως ένας εκ των βασικών υποδοχέων, αντιμετωπίζει πιο άμεσα το πρόβλημα. Κάποιες χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους (σ.σ.: Ουγγαρία, Κροατία), ενώ συνολικά η Ευρώπη προσπαθεί -και μέσω της Συνόδου Κορυφής- να επεξεργαστεί το πρόβλημα όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Κάποιοι οικονομολόγοι σημειώνουν πως αυτή η κρίση μπορεί δυνητικά να μειώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρώπης και τούτο διότι οι ηγέτες ασχολούνται επισταμένως με το προσφυγικό και λιγότερο με την ανάπτυξη.
Το σκάνδαλο της VW
Είναι προφανές πως το σκάνδαλο με την VW με την κωδική ονομασία «Dieselgate» έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη γερμανική εταιρεία. Μάλιστα, ανάλυση της ING Bank στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα στο Βερολίνο, καθώς εθωρεί πως αυτή η κρίση μπορεί να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στο εσωτερικό της χώρας από ότι η ελληνική κρίση. Ήδη, στη Γερμανία έχει χαθεί ένα σημαντικό επιχειρηματικό κεφάλαιο που είναι η εμπιστοσύνη, κάτι που διαφαίνεται και στις μετρήσεις γνώμης που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα. Τον Αύγουστο, οι γερμανικές εξαγωγές έπεσαν κατά 5,2%. Αν η Γερμανία αρχίζει να φταρνίζεται, τότε η Ευρώπη θα προσβληθεί από ιό.
Η ελληνική κρίση
Μπορεί οι καλοκαιρινές περιπέτειες να ανήκουν στο παρελθόν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική κρίση έχει κοπάσει ή ότι έχει σταματήσει να απασχολεί τους δανειστές. Κι σε αυτή την περίπτωση έχει σπαταληθεί σημαντικό κεφάλαιο στην εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της και μόνο οι μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί ο Τσίπρας μπορούν να επαναφέρουν τις σχέσεις σε μια προηγούμενη, σαφώς πιο δημιουργική, κατάσταση.
Για τον Αλμπέρτο Γκάλο της RBS, «το κλειδί είναι πώς θα διαχειριστούν οι εμπλεκόμενοι το θέμα του χρέους. Η Ελλάδα χρειάζεται χρονική επέκταση στην αποπληρωμή του». Στο μεταξύ, η Ελλάδα, όπως προαναφέραμε, έχει να διαχειριστεί και το θέμα των προσφύγων με αποτέλεσμα η θέση της να είναι συνολικά επισφαλής.
Η συνοχή της Ισπανίας
Οι πρόσφατες εκλογές στην Καταλονία ανέδειξαν την επιθυμία των περισσότερων κατοίκων της να αποσχιστούν από το κράτος της Μαδρίτης. Καίτοι είναι δύσκολο να προδικάσει κανείς τι θα συμβεί, τούτα τα πρώτα σημάδια φυγόκεντρης δύναμης ενδέχεται να εμφανιστούν και στις εθνικές εκλογές. Φυσικά, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την Ισπανία, αλλά με ένα συνολικό ρεύμα εθνικισμού και αντι-λιτότητας που αναπτύσσεται εδώ και χρόνια στην Ευρώπη.
Η επιθετικότητα της Ρωσίας
Πριν ήταν η Κριμαία, τώρα είναι η Συρία. Η Ρωσία εμφανίζεται να είναι με το όπλο παρά πόδα, έτοιμη να ριχτεί στο πεδίο των μαχών. Ο αναλυτής της BK Asset Managment, Μπόρις Σλόσμπεργκ, σημειώνει: «Αντί να γίνει πολιτικός συνεργάτης, η Ρωσία αναδεικνύεται σε στρατιωτικός φόβος για την Ευρώπη. Έτσι, δεν μπορούμε να περιμένουμε περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων με τη Μόσχα, αλλά διαχωρισμό των δύο κόσμων». Για τη Γερμανία, η Ρωσία ήταν παραδοσιακά ένας ουσιαστικός εμπορικός εταίρος, όμως, η τελευταία στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στον