Οι κάλπες της 1ης Νοεμβρίου δεν χάρισαν στο κόμμα του νυν προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μόνο την πρωτιά και τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Του χάρισαν και το εντυπωσιακό όσο και αναπάντεχο ποσοστό του 49,37% δηλαδή μια «δύναμη» ανάλογη με αυτή των εθνικών εκλογών του 2011 που ήταν και η μεγαλύτερη εκλογική νίκη για το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) κατά τα 15 περίπου χρόνια που μονοπωλεί την κυβερνητική εξουσία.
Με ποιο τρόπο θα κυβερνήσει από εδώ και πέρα την Τουρκία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είναι το ερώτημα που τίθεται πλέον, αφού σε πολύ μεγάλο βαθμό το βασικό προεκλογικό ερώτημα απαντήθηκε. Η αυτοδυναμία για το κόμμα του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχεται με το 49,38% (316 έδρες) που συγκεντρώνει το ΚΔΑ με καταμετρημένο το 99,4% των ψήφων. Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 το κόμμα είχε ποσοστό 40,87% και 258 έδρες.
Και ενώ το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης παρουσίασε θεαματική αύξηση των ποσοστών του σε ολόκληρη τη χώρα το ακροδεξιό κόμμα Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, παρουσίασαν μεγάλη πτώση. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για λογαριασμό του φιλοκουρδικού κόμματος, είναι το γεγονός ότι οι απώλειες αφορούν και τα κάστρα του κόμματος, όπως το Ντιγιάρμπακιρ. Από το 79,8% που είχε το κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου στο νομό αυτό, έπεσε στο 72%.
Δεν θα ήταν αυθαίρετο να πει κανείς πως ο «Σουλτάνος», στον οποίο οι Τούρκοι μόλις πέντε μήνες πριν στέρησαν την αυτοδυναμία στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στο ισλαμοσυντηριτικό κόμμα και τις αυταρχικές πολιτικές που ασκεί, μπορεί και πάλι να καθίσει αναπαυτικά στο θρόνο του.
Το δε Εθνικιστικό Κόμμα (ΜΗΡ) υπέστη υποχώρηση με τα ποσοστά του να διαμορφώνονται στο 11,98%, χάνοντας προφανώς ψήφους προς το ΑΚΡ ενώ το ΗDP «ίδρωσε» για να περάσει το αντιδημοκρατικό όριο του 10% που απαιτείται για να «μπει» την Εθνοσυνέλευση συγκεντρώνοντας 10,48% αντί για 13,1% που είχε λάβει στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Όπως εκτιμάται, το HDP έχασε ψήφους εξαιτίας της ακραίας πόλωσης στο κουρδικό ζήτημα και τις καθημερινές ταραχές στα ΝΑ της χώρας.
Νταβούτογλου: Νίκη για τη Δημοκρατία το αποτέλεσμα
Την ίδια στιγμή πάντως ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρόεδρος της AKP στην νικητήρια ομιλία απηύθυνε έκκληση για ενότητα και τόνισε πως κανείς δεν πρέπει «να νιώθει ηττημένος…Σήμερα, δεν υπάρχουν ηττημένοι παρά μόνο νικητές».
O πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου περιέγραψε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ως μια νίκη της Δημοκρατίας.«Σήμερα είναι μια νίκη για τη Δημοκρατία μας και το λαό μας» δήλωσε ο Νταβούτογλου ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που είχε συγκεντρωθεί έξω από την οικία του στο Ικόνιο. «Καλός εχόντων των πραγμάτων θα σας υπηρετήσουμε με επάρκεια τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα βρεθούμε ενώπιόν σας για μία ακόμη φορά το 2019» προσέθεσε αναφερόμενος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Ο Νταβούτογλου απηύθυνε και μια έκκληση για ενότητα στην χώρα ενώ επισήμανε ότι κανείς δεν πρέπει «να νιώθει ηττημένος». «Σήμερα, δεν υπάρχουν ηττημένοι παρά μόνο νικητές» δήλωσε ο Νταβούτογλου σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του κόμματός του στο Ικόνιο (κεντρικά).
Πηγή: Τουρκικές εκλογές: Θρίαμβος Ερντογάν – Αυτοδύναμο με 49,4% το κυβερνών κόμμα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/233693/toyrkikes-ekloges-thriamvos-erntogan-aytodynamo-me-494-kyvernon-komma#ixzz3qJFjVdQ1
Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύμματος όμως ήταν η δήλωση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπροέδρου του HDP. «Μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να εξασφάλισε ποσοστό περίπου 50%, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος τμήμα της κοινωνίας μας εκφράζει ανησυχία…Δεν ήταν δίκαιη και ελεύθερη εκλογική διαδικασία» είπε και τόνισε πως το κόμμα του «δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία, αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τους νέους μας απέναντι σε δολοφονίες». Και κατέληξε: «μπορεί το κόμμα μας να έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, αλλά αντιμετωπίσαμε μια πολιτική σφαγής.
Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το όριο του 10%, απέναντι σε ένα κράτος τύραννο»
Οι προκλήσεις για τους Ερντογάν- Νταβούτογλου
Το ερώτημα τώρα είναι το πώς θα ασκήσει εξουσία το ΚΔΑ μετά τη μεγάλη αυτή εκλογική νίκη. Στο βαθμό που η νίκη οδηγήσει σε πολιτική μέθη και ταυτόχρονα γίνουν πράξη οι διάφορες «απειλές» που διατύπωναν προεκλογικά, στελέχη του ΚΔΑ και δημοσιογράφοι που πρόσκεινται σε αυτό, εναντίον της αντιπολίτευσης και των αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης, τότε η πόλωση και η εκρηκτική κατάσταση μπορεί να πάρει ανεπανάληπτες διαστάσεις.
Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί το Κουρδικό ζήτημα, αλλά και ένα διεθνές θέμα που συνδέεται μεταξύ άλλων και με το Κουρδικό: Σε μία φάση όπου η Ρωσία, αλλά και οι ΗΠΑ κάνουν αισθητή τη στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία, υπέρ του ‘Ασαντ οι πρώτοι και υπέρ των Κούρδων οι δεύτεροι, η νέα κυβέρνηση θα στριμωχθεί πολύ, αν επιμείνει στην έντονη στάση της εναντίον τόσο του ‘Ασαντ, όσο και των Κούρδων της Συρίας.
Με λίγα λόγια, από το ΚΔΑ εξαρτάται αν το εκλογικό αποτέλεσμα θα γίνει πατατοσαλάτα ή καυτή έως εκρηκτική πατάτα.
Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν το ΚΔΑ θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του συντάγματος με σκοπό τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα. Αυτό προϋποθέτει την ψήφο 330 βουλευτών. Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το ΚΔΑ θα χρειαστεί πρόσθετες 15 έδρες. Αν τις βρει, ψηφίζεται στη βουλή η αναθεώρηση και στη συνέχεια εγκρίνεται ή όχι, η αναθεώρηση, με δημοψήφισμα. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία μπορεί να αναθεωρηθεί το σύνταγμα απευθείας και δίχως δημοψήφισμα είναι αυτή των 367 εδρών.
Φιλοκουρδικό κόμμα: Δεν ήταν δίκαιη και ελεύθερη η εκλογική διαδικασία
«Μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να εξασφάλισε ποσοστό περίπου 50%, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος τμήμα της κοινωνίας μας εκφράζει ανησυχία». Με αυτά τα λόγια σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.
«Δεν ήταν δίκαιη και ελεύθερη εκλογική διαδικασία» είπε και τόνισε πως το κόμμα του «δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία, αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τους νέους μας απέναντι σε δολοφονίες».
Ο Ντεμιρτάς είπε «μπορεί το κόμμα μας να έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, αλλά αντιμετωπίσαμε μια πολιτική σφαγής. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το όριο του 10%, απέναντι σε ένα κράτος τύραννο».
H συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Φιγκέν Γιουκσεκντάγ δήλωσε σήμερα ότι η έκβαση των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στην Τουρκία είναι αποτέλεσμα της εσκεμμένης πολιτικής πόλωσης που ασκεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Γιουκσεκντάγ τόνισε σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα ότι το HDP θα αναλύσει διεξοδικά την πτώση των ποσοστών του σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, υπογράμμισε ωστόσο ότι το γεγονός ότι το κόμμα κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 10% που χρειαζόταν για να εισέλθει στο κοινοβούλιο συνιστά σε κάθε περίπτωση μια επιτυχία.
Πηγή: thehuffingtonpost.gr, iefimerida.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ