Τρεις εβδομάδες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι, την COP21, η οποία αναμένεται να σφραγίσει μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, υπουργοί από 60 χώρες θα προσπαθήσουν να προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια προπαρασκευαστικής συνάντησης, της “pre-COP”, στη γαλλική πρωτεύουσα.
Επί τρεις ημέρες αρχίζοντας από σήμερα, οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εκπροσωπούν όλες τις ομάδες χωρών που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις θα προσπαθήσουν να αμβλύνουν τις διαφορές τους, οι οποίες είναι ακόμη πολλές.
Στόχος της συνάντησης, της τρίτης που πραγματοποιείται, “δεν είναι να επαναδιαπραγματευθεί το κείμενο” που ήταν το αποτέλεσμα του τελευταίου κύκλου διαπραγματεύσεων στη Βόνη, τον Οκτώβριο, αλλά να “διευκολύνει την τελική συμφωνία” που αναμένεται στο Παρίσι, με τις εργασίες να επικεντρώνονται στην επεξεργασία των όρων μιας συμβιβαστικής συμφωνίας, δήλωσε την Παρασκευή ο Λοράν Φαμπιούς, ο μελλοντικός πρόεδρος της COP21.
Αυτή η “pre-COP” είναι “ένα μείζον βήμα”, “είναι σαν μια γενική επανάληψη πριν από τη διάσκεψη του Παρισιού”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.
Η συμφωνία που επιδιώκει η διάσκεψη του Παρισιού (30 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου) αναμένεται να επιτρέψει τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Πέρα από το όριο αυτό, οι επιστήμονες υπόσχονται δραματικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα και οικονομίες, όπως επαναλαμβανόμενες πλημμύρες και ξηρασίες.
Τον Οκτώβριο, στον τελευταίο κύκλο συνομιλιών πριν από την COP, οι διαπραγματευτές του ΟΗΕ ενέκριναν ένα κείμενο 55 σελίδων που περιλαμβάνει ακόμη πολλές αντιφατικές επιλογές.
“Οι υπουργοί πρέπει να αδράξουν” την ευκαιρία αυτό το νέο κείμενο και “να αρχίσουν να κάνουν σαφείς επιλογές ενόψει της συμφωνίας του Παρισιού”, υπογραμμίζει η Τζένιφερ Μόργκαν, του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων.
Αναθεώρηση των δεσμεύσεων προς τα πάνω
Οι υπουργοί έχουν δουλειά να κάνουν καθώς οι διαφορές επιμένουν σε πολλά θέματα: η οικονομική βοήθεια των χωρών του βορρά προς αυτές του νότου για τη χρηματοδότηση της πολιτικής τους για το κλίμα, οι μακροπρόθεσμοι στόχοι, η κατανομή της προσπάθειας κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη μεταξύ των βιομηχανικών χωρών, αυτών με αναδυόμενη οικονομία και των φτωχών, η αναθεώρηση προς τα πάνω των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τα κράτη για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου…
“Αν συμφωνήσουμε επί της αρχής και στην περιοδικότητα μιας ρήτρας αναθεώρησης προς τα πάνω των εθνικών δεσμεύσεων (…) θα έχουμε καταφέρει ένα σημαντικό βήμα”, δήλωσε ο Φαμπιούς.
Έκθεση του ΟΗΕ υπενθύμισε την Παρασκευή την επιτακτική ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες: οι δεσμεύσεις για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, που παρουσίασαν 146 χώρες την 1η Οκτωβρίου, ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε πιθανή αύξηση της θερμοκρασίας μεταξύ 3 και 3,5 βαθμών Κελσίου μέχρι το 2100, μακριά από τον στόχο των +2 βαθμών Κελσίου.
Το ακανθώδες ζήτημα της χρηματοδότησης της πολιτικής για το κλίμα είναι επίσης στην ατζέντα. Οι βόρειες χώρες έχουν δεσμευτεί να καταβάλλουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στις χώρες του νότου, αρχίζοντας από το 2020, έτος έναρξης της ισχύος της συμφωνίας του Παρισιού.
Η “pre-COP” θα προσπαθήσει να φέρει πιο κοντά τις θέσεις επί της αρχής μιας αύξησης των χρηματοδοτήσεων αυτών μετά το 2020, τη συμμετοχή των χωρών με αναδυόμενη οικονομία –και όχι μόνο των πλουσίων χωρών– σε αυτή την προσπάθεια, την αύξηση του μεριδίου της χρηματοδότησης για την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές.
Οι χώρες με τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα είναι παρούσες, όπως και πολλές χώρες της Αφρικής και μικρών νησιών, που ήδη πλήττονται από τις επιπτώσεις της απορρύθμισης του κλίματος. Πολλές διμερείς επαφές έχουν προγραμματιστεί, καθώς και συνάντηση του Λοράν Φαμπιούς το βράδυ της Δευτέρας με τους υπουργούς των αφρικανικών χωρών. Μέχρι τη Διάσκεψη του Παρισιού, μια σειρά διεθνών συναντήσεων αναμένεται να δώσει πρόσθετη πολιτική ώθηση στις διαπραγματεύσεις, κυρίως οι σύνοδοι κορυφής της G20 και της Κοινοπολιτείας