Φανατικός τζιχαντιστής, ο Αμπαούντ, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, έχει απαγάγει και μεταφέρει στη Συρία τον 13χρονο αδελφό του Γιουνές, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο μικρότερος σε ηλικία τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτος.
«Ενας από τους πιο δραστήριους δήμιους του Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία είναι, σύμφωνα με τον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο 28χρονος Βέλγος Αμπελχαμίντ Αμπαούντ, που θεωρείται «εγκέφαλος» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και στόχος της αστυνομικής επιχείρησης που είναι σε εξέλιξη στο βόρειο προάστιο Σεν Ντενί της γαλλικής πρωτεύουσας.
Ο Αμπαούντ φέρεται να επέβλεψε και να χρηματοδότησε τις επιθέσεις στο Παρίσι.
Είναι μαροκινής καταγωγής, μεγάλωσε στη λαϊκή συνοικία Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, όπου κατοικούν πολλοί Άραβες μετανάστες και η οποία χαρακτηρίζεται από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Τα τελευταία χρόνια, το Μόλενμπεκ έχει «τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ξένων τρομοκρατών στην Ευρώπη» όπως δηλώνει η Λίζμπεθ βαν ντερ Χάιντε του Κέντρου για την Τρομοκρατία και την Αντιτρομοκρατία του πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία.
Επιπλέον, το Βέλγιο είναι η χώρα εκείνη της Ε.Ε. με τους περισσότερους κατά κεφαλήν τζιχαντιστές που έχουν πάει να πολεμήσουν στο Ιράκ και στη Συρία.
Όπως περιγράφει στην εφημερίδα The Independent ο Τσάρλι Γουίντερ, αναλυτής σε θέματα ασφαλείας που ειδικεύεται στο Ισλαμικό Κράτος, το προφίλ του Αμπαούντ ταιριάζει με εκείνο ενός ανθρώπου ικανού να σχεδιάσει τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι.
«Το τσογλάνι» που παρενοχλούσε τους συμμαθητές και τους καθηγητές του ή έκλεβε πορτοφόλια, όπως περιέγραψε ένας πρώην συμμαθητής του στη βελγική ταμπλόιντ La Derniere Heure, θεωρείται συνεργός του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του φερόμενου δράστη των επιθέσεων στο Παρίσι, ο οποίος διαφεύγει. Υπενθυμίζεται ότι ο αδελφός του Μπραχίμ ανατινάχθηκε στο μπαρ Comptoir Voltaire της γαλλικής πρωτεύουσας.
Τόσο ο Αμπαούντ, όσο και ο Αμπντεσλάμ, φυλακίστηκαν στο Βέλγιο το 2010 για ένοπλη ληστεία.
Το πραγματικό όνομα του είναι Αμπού Ουμάρ αλ-Μπαλτζίκι και εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος στις αρχές του 2013, αλλά δεν είναι σαφές πότε ριζοσπαστικοποιήθηκε. Σύμφωνα με το Associated Press, μάλιστα, φοίτησε σε ένα από τα καλύτερα σχολεία του Βελγίου, το Saint-Pierre d’Uccle.
Φέρεται ότι είναι γιος ενός Μαροκινού καταστηματάρχη κι είναι εκείνος που εμφανίζεται σε προπαγανδιστικό βίντεο του ΙΚ, το 2014, να οδηγεί ένα φορτηγάκι σέρνοντας από πίσω του ακρωτηριασμένα πτώματα και οδηγώντας τα σε ομαδικό τάφο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ξένων ΜΜΕ, ο Αμπαούντ συμμετείχε στον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων σε τρένα και εκκλησίες οι οποίες απετράπησαν καθώς και στο σχέδιο δολοφονίας Βέλγων αξιωματούχων της αστυνομίας λίγες μέρες μετά τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo τον περασμένο Ιανουάριο.
Συγκεκριμένα, μαζί με δύο άλλους Βέλγους τζιχαντιστές, τους Χαλίντ Μπεν Λάρμπι και Σουφιάν Αμγκάρ, σχεδίαζαν να σκοτώσουν αστυνομικούς, αλλά η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο κρησφύγετό τους στο Βερβιέρ προτού προλάβουν να προχωρήσουν στις επιθέσεις.
Ο Μπεν Λάρμπι και ο Αμγκάρ σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία, η οποία στο κρησφύγετό τους ανακάλυψε καλάσνικοφ, υλικό για κατασκευή βόμβας και αστυνομικές στολές στις 15 Ιανουαρίου.
Ο Αμπαούντ δεν βρισκόταν όμως στο σπίτι τη στιγμή εκείνη και κατάφερε να διαφύγει στη Συρία και έναν μήνα αργότερα να εμφανίζεται μάλιστα στο έβδομο τεύχος του προπαγανδιστικού περιοδικού του Ισλαμικού Κράτους, το Dabiq.
Σε αυτό καυχιέται για τα σχέδιά του να «σκορπίσει τον τρόμο» στη Δύση και υποστηρίζει ότι η αστυνομία δεν κατάφερε να τον συλλάβει παρότι τον σταμάτησε για έλεγχο κατά την επιστροφή του στη Μέση Ανατολή.
Στην ίδια συνέντευξή του στο αγγλόφωνο περιοδικό, ο Αμπαούντ αναφέρεται και στο περιστατικό στην Βερβιέρ. Λέει ότι είχε επιστρέψει κρυφά στο Βέλγιο μαζί με τους άλλους δύο τζιχαντιστές όπου «στήσαμε ένα κρησφύγετο ενώ σχεδιάζαμε να πραγματοποιήσουμε επιχειρήσεις εναντίον των σταυροφόρων».
«Οι μυστικές υπηρεσίες με γνώριζαν από πριν αφού με είχαν φυλακίσει. Μέχρι που με είχε σταματήσει αστυνομικός, ο οποίος με συνέκρινε με τη φωτογραφία, αλλά με άφησε να φύγω καθώς δεν είδε την ομοιότητα! Αυτό δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα δώρο του Αλλάχ!».
Μία από τις αποτυχημένες τρομοκρατικές επιθέσεις με τις οποίες θεωρείται ότι συνδέεται ο Αμπαούντ είναι στην υπερταχεία Thalys, στη βόρεια Γαλλία, τον περασμένο Αύγουστο, όπου ένας ένοπλος, ο Αγιούμπ Ελ-Καζάνι, εξουδετερώθηκε από επιβάτες του τρένου.
Επιπλέον, ο Αμπαούντ είχε επαφές με τον Μεχντί Νενμούς, τον Γαλλο-Αλγερινό τζιχαντιστή ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε τέσσερις ανθρώπους στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες, τον Μάιο του 2014. Ο Νεμούς είχε επίσης ζήσει στο Μόλενμπεκ.