Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές της Ευρώπης επιτελούν σημαντικό έργο στην αποτελεσματική και ολιστική αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων προκλήσεων που επιφέρει η πρωτοφανής σε μέγεθος άφιξη προσφύγων και μεταναστών, και ο ρόλος τους θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται πλήρως και να αξιοποιείται, μέσα στις πολιτικές και τα στρατηγικά σχέδια της Ευρώπης, δήλωσε ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας κατά τη σύνοδο ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 3 και 4 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών, ο κ. Αβραμόπουλος ανέλυσε το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μεταναστευτικό, αναφέροντας ότι η προσφυγική κρίση σήμερα είναι μια κορυφαία προτεραιότητα, όχι μόνο για τις εθνικές κυβερνήσεις, αλλά και για τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, οι οποίες βρίσκονται στο πραγματικό μέτωπο, και οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο τις άμεσες, όσο και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του φαινομένου αυτού με τις καθημερινές νέες αφίξεις.
Στη συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση και τόνισε ότι ήρθε η ώρα να επιταχυνθεί η πλήρης εφαρμογή όλων τα συμφωνηθέντων μέτρων. Γι’ αυτό το λόγο η συνεργασία με την Επιτροπή των Περιφερειών και την τοπική αυτοδιοίκηση είναι ύψιστης σημασίας, ανέφερε.
Ο Έλληνας Επίτροπος εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκεια του επειδή ορισμένα κράτη μέλη το μόνο που θέλουν να πράξουν είναι να απαλλαγούν από την ευθύνη και τους πρόσφυγες/μετανάστες από την επικράτεια τους.
Δεν έχουμε να κάνουμε με εισβολή από εχθρούς, συνέχισε, αλλά με ανθρώπους σαν κι εμάς οι οποίοι απεγνωσμένα ζητούν βοήθεια και μια καλύτερη ζωή, και η ανταπόκριση μας θα πρέπει να είναι να τους αντιμετωπίσουμε με συμπόνια. Παράλληλα, τόνισε πως θα πρέπει και αυτοί να σεβαστούν τους κανόνες και τους νόμους των ευρωπαϊκών κρατών στα οποία φθάνουν και εγκαθίστανται.
Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει μέσα από την ιστορία της στείλει εκατομμύρια μετανάστες σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία, και μόνο αυτό θα έπρεπε να καθοδηγεί την κατανόηση και την αντίδραση μας, μιας και ο καθένας μας σχεδόν έχει στο ιστορικό της οικογένειας του μετανάστες.
Στη Σύνοδο της Επιτροπής των Περιφερειών συζητήθηκε επίσης το «Σύμφωνο των Δημάρχων», μία πρωτοβουλία των δήμων της Ευρώπης που ξεκίνησε το 2008, συγκεντρώνοντας χιλιάδες ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων και πολλές από την Κύπρο, στην προσπάθεια για αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, θέτοντας στόχους ακόμα πιο φιλόδοξους και από αυτούς που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα, στο Σύμφωνο των Δημάρχων συμμετέχουν περισσότερες από 6.000 πόλεις από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να εφαρμόσουν και να επεκτείνουν τους ευρωπαϊκούς στόχους μείωσης κατά 30% των εκπομπών CO2, της επίτευξης χρήσης τουλάχιστον 20% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και 20% ενεργειακής απόδοσης μέχρι το 2020.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασισμένη στην επιτυχία του Συμφώνου, επιθυμεί τώρα να προωθήσει το μοντέλο του, ώστε από τη μια να προεκταθεί η ισχύς του πέραν από το 2020 (όπου περιορίζεται χρονικά σήμερα) και να προωθηθούν οι στόχοι του Συμφώνου τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ, γεγονός που θα επιτρέψει την ανάπτυξη ενός παγκοσμίου κινήματος.
Για ένα καλύτερο και αποδοτικότερο μέλλον του Συμφώνου αποφασίσθηκε όπως εξετασθεί το ενδεχόμενο να ορίζει κάθε κράτος μέλος ένα «πρέσβη στο Σύμφωνο των Δημάρχων», προσελκύοντας με αυτό τον τρόπο την προσοχή των πόλεων και των περιφερειών στην πρωτοβουλία αυτή.
Οι ‘πρέσβεις’ αυτοί, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιλέγονται σε εθελοντική βάση μεταξύ των μελών του Συμφώνου των Δημάρχων, θα επιφορτίζονται με τη γενική ευθύνη του απολογισμού της σχετικής προόδου υλοποίησης των στόχων σε κάθε χώρα.
Την κυπριακή αντιπροσωπεία στην 115η Σύνοδο της Ολομέλειας της ΕΕτΠ αποτέλεσαν η επικεφαλής, Ελένη Λουκαΐδου, Αντιδήμαρχος Λευκωσίας, το μέλος του Προεδρείου της ΕτΠ Χαράλαμπος Πίττας, Δήμαρχος Μόρφου, και τα μέλη Γεώργιος Γεωργίου, Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών, Λούης Κουμενίδης, Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Λευκάρων, και η Λουΐζα Μαυρομμάτη, Αντιδήμαρχος Έγκωμης.