Η κυβέρνηση μαζί με το λαό θα υπερασπιστεί τις συντάξεις, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016. «Θα παλέψουμε, θα συγκρουστούμε, θα ματώσουμε αλλά θα τα καταφέρουμε. Θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε. Ξέρουμε να το κάνουμε, το έχουμε αποδείξει, μαζί με τον λαό», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Βασικό σημείο της τοποθέτησης του Πρωθυπουργού ήταν ότι κόμματα της αντιπολίτευσης και «παράκεντρα της διαπλοκής» πολεμούν συστηματικά την κυβέρνηση για να την ρίξουν.
«Δεν λέτε να βάλετε μυαλό. Επτά μήνες ξημεροβραδιάζεστε με την ελπίδα ότι «σήμερα πέφτουν, αύριο πέφτουν». Νομίζατε ότι ήρθε η ώρα με το δημοψήφισμα. Και μετά ήρθαν οι εκλογές. Μυαλό δεν βάζετε, πάλι κοιμάστε με το «σήμερα πέφτουν αύριο πέφτουν», είπε απευθυνόμενος στη Ν.Δ. ο Αλ. Τσίπρας.
«Θα υπερασπιστούμε τις συντάξεις. Και θα τις υπερασπιστούμε και μόνοι μας. Σε όλες τις κρίσιμες αναμετρήσεις μόνοι μας είμαστε, μαζί με τον ελληνικό λαό. Σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις χάσατε και μυαλό δεν βάλατε», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τις συντάξεις «κόντρα σε ένα καθεστώς που επέλεξε να μην συνδράμει την εθνική προσπάθεια προκειμένου να πληγεί η κυβέρνηση». «Αγωνιστήκαμε σε ένα ναρκοθετημένο πεδίο, από μία ιδιότυπη συμμαχία στο εσωτερικό και το εξωτερικό που θεωρούσε ότι είμαστε παρένθεση», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
«Ξαφνικά κάποιοι ανακάλυψαν τους τελευταίους δύο μήνες ότι υπάρχει φοροκαταιγίδα και φορολαίλαπα, ενώ όλα τα προηγούμενα μνημόνια ήταν τα καλύτερα. Αυτά δεν είναι τυχαία, διότι στις μέρες μας στήνεται ένα σκηνικό “αποκάλυψης” για το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Το σκηνικό το σιγοντάρουν οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που υπέγραψαν 11 μειώσεις συντάξεων, το PSI και μας πίεζαν να υπογράψουμε άρον άρον και έκαναν καμπάνια για το «ναι» στο δημοψήφισμα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε πως «όλοι γνωρίζουμε ότι ψηφίσαμε μείωση ασφαλιστικών δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ. Αυτό όμως δεν περιλαμβάνει οριζόντια μείωση συντάξεων, άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης επιτεύχθηκε με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Και λέμε ότι αυτό το 0,4% του ΑΕΠ μπορεί επιτευχθεί με άλλους τρόπους».
«Στη σύσκεψη των αρχηγών τους ζητήσαμε να συναινέσουν σ’ αυτό το σχέδιο. Δεν ζητήσαμε ούτε στήριξη, ούτε ψήφο, ούτε συμμετοχή σε κυβέρνηση όπως φαντασιώνονται κάποια παράκεντρα που βλέπουν την εξουσία να χάνεται κάτω από τα πόδια τους», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας. «Ζητήσαμε εμείς να κοπούν οι συντάξεις;», ρώτησε ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης. «Αν δεν ζητήσατε, υπάρχει ακόμη χρόνος», του απάντησε χαμογελώντας ο Πρωθυπουργός.
Αλ. Τσίπρας: Εκεί που τίθεται ζήτημα εθνικής ευθύνης, η διαφωνία είναι πολυτέλεια
Συμφωνία της Ν.Δ. σε μία εθνική πολιτική για το προσφυγικό ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταγγέλλοντας ότι τα «ΜΜΕ της διαπλοκής», αλλά και η Ν.Δ., «υιοθέτησαν άκριτα» την άποψη ότι η Ελλάδα βγαίνει εκτός της συνθήκης Σένγκεν. Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του για τον προϋπολογισμό με αναφορά στο προσφυγικό, χωρίς να κρύψει την δυσφορία του για την στάση της Ν.Δ..
«Εντάξει αυτοί που έχουν στόχο να βάλουν την Ελλάδα στο στόχαστρο. Εντάξει τα κέντρα της διαπλοκής που τώρα ξεψυχάνε και έχουν κάθε λόγο να λένε ότι η Ελλάδα είναι αφρικανική χώρα, αλλά και εσείς; Κατανοώ ότι, δυστυχώς για τη χώρα, βρίσκεστε σε ατέρμονη εσωκομματική διαδικασία, αλλά υπάρχουν όρια. Εκεί που υπάρχει ζήτημα εθνικής ευθύνης η διαφωνία είναι πολυτέλεια», είπε χαρακτηριστικά.
«Με θλίψη και αγανάκτηση παρακολουθώ για μία ακόμη φορά την προσπάθεια υπονόμευσης της χώρας. Αυτή τη φορά ανακαλύφθηκε η σίγουρη αποπομπή μας από την συνθήκη του Σένγκεν. Είδαμε πρωτοσέλιδα για Grexit, ότι μας διώχνουν από την Ευρώπη. Βεβαίως κάποιοι τα διακίνησαν, κάποια κέντρα στο εξωτερικό από χώρες που χτίσουν τείχη και φράκτες. Αλλά και κάποιοι τα αναπαράγουν εδώ. Πριν καν ενημερωθούν και πριν καν μιλήσουν με τον Έλληνα αρμόδιο Επίτροπο οι βουλευτές της ΝΔ αποδέχθηκαν ότι η χώρα βγαίνει από τη Σένγκεν. Και αναρωτιέμαι γιατί στην σύσκεψη των αρχηγών ο κ. Πλακιωτάκης διετύπωσε την άποψη ότι η Ν.Δ. δεν συμφωνεί με την δημιουργία κέντρων υποδοχής στα νησιά. Ήρθε η απόφαση της Ε.Ε. που διέψευσε τα παπαγαλάκια και έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα. Ορισμένες χώρες έκαναν και αυτοκριτική και άλλες, όπως η Γερμανία, υιοθέτησαν έστω και με καθυστέρηση, την ελληνική πρόταση για απευθείας μεταφορές προσφύγων από την Τουρκία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι και σ’ αυτό το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να βρει σημείο ταύτισης και εθνική γραμμή».