Ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης η τετραήμερη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα.
Το θέμα του ΑΔΜΗΕ τέθηκε στη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη.Στη συνάντηση η ελληνική πλευρά παρουσίασε την πρόταση για απόσχιση του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά των παγίων σε εταιρία που θα ελέγχεται κατά 51% από το Δημόσιο και 49 % από ιδιώτες.
Η πρόταση αυτή αποτελεί το ισοδύναμο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αντί για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη συνάντηση με τους θεσμούς, αύριο Τετάρτη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις με τον υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορο Βερναρδάκη σχετικά με το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο και με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη για τα κόκκινα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων και το περιεχόμενο της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται ώστε να τεθούν σε εφαρμογή από την 1/1/2016 οι πρόσφατες αλλαγές στον λεγόμενο «νόμο Κατσέλη».
Η «αποφόρτιση» της λίστας από τα στεγαστικά δάνεια, έγινε προκειμένου τα προαπαιτούμενα να συμφωνηθούν με διαδικασίες εξπρές και το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από τη Βουλή ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα όπως ζητήθηκε στο Εurogroup της Δευτέρας.
Παρά την ελάφρυνσή της όμως η λίστα με τα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν εξακολουθεί να παραμένει βαριά καθώς περιλαμβάνει και το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο που πρέπει να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2016.
Στο πεδίο αυτό αναμένεται να επικεντρωθεί η νέα μάχη κυβέρνηση κουαρτέτου καθώς κατά τη συνάντηση των ελληνικών τεχνικών κλιμακίων με τα χαμηλόβαθμα κλιμάκια των δανειστών ξαναμπήκε στο τραπέζι από τους εταίρους η μείωση των βασικών μισθών ή η απόδοση των μισθολογικών κλιμακίων για τους μη προσοντούχους υπαλλήλους ανά πενταετία προκειμένου να αυξηθεί η ψαλίδα μεταξύ των εργαζομένων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και όσων ανήκουν στις κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ.
Διαβάστε αναλυτικά εδώ τι προτείνουν οι δανειστές και τι αντιτείνει η κυβέρνηση.
Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο θεωρείται και ως «πρόκριμα» και για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό και δείχνει τις προθέσεις των δανειστών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από το Μνημόνιο.