Ραγδαίες εξελίξεις προοιωνίζονται στις έρευνες για τον εντοπισµό αδήλωτων ποσών που βρίσκονται κατατεθειµένα σε Ελβετία και Γερµανία µετά την παραλαβή, από τον επίκουρο οικονοµικό εισαγγελέα Γιάννη ∆ραγάτση, νέας υπερ-λίστας από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Το αίτηµα υπεβλήθη από τον κ. ∆ραγάτση πριν τη γνωστή έφοδο των οικονοµικών εισαγγελέων σε υποκατάστηµα-αντιπροσωπία της UBS στην Αθήνα. Τα στοιχεία της λίστας, που σταδιακά παραλαµβάνει, αφορούν όσους έχουν κάνει αναλήψεις µεγάλων ποσών την τελευταία 20ετία, δηλαδή στο διάστηµα 1995-2015, αποστέλλοντας διατραπεζικά τα χρήµατά τους εκτός Ελλάδος, στη UBS, στην Ελβετία και τη Γερµανία.
Αυτή τη φορά ο στόχος των οικονοµικών εισαγγελέων είναι διπλός: πρώτον, να ταυτοποιήσουν, µε τη νέα υπερλίστα της ΤτΕ τα στοιχεία της λίστας Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και να εντοπίσουν τα πρόσωπα που έβγαλαν χρήµατα από τη χώρα κατά τα έτη 2006-2008 (διάστηµα στο οποίο αναφέρεται η γερµανική λίστα που περιλαµβάνονται ποσά 6 δισ. ευρώ) και, δεύτερον, να δηµιουργήσουν µια νέα υπερ-λίστα που θα εκτείνεται χρονικά µέχρι και σήµερα. Ετσι, οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές θα έχουν πλήρη γνώση των στοιχείων όσων κατέθεσαν µεγάλα -νόµιµα ή παράνοµα- ποσά στη UBS, όχι µόνο διατραπεζικά, αλλά µε οποιονδήποτε άλλον, αδιαφανή ή µη, τρόπο. Ηδη ο κ. ∆ραγάτσης έχει στα χέρια του τη λίστα της ΤτΕ που αφορά την καυτή περίοδο 2009-2015 και αναµένει τα στοιχεία για το προηγούµενο διάστηµα (1995-2008).
Είναι η πρώτη φορά που ζητούνται στοιχεία για φυγάδευση κεφαλαίων εκτός Ελλάδος και µάλιστα στη UBS σε Γερµανία και Ελβετία µέχρι το 2015. Πλέον, στο εισαγγελικό µικροσκόπιο µπαίνουν και οι εκροές κεφαλαίων τα τελευταία κρίσιµα χρόνια της οικονοµικής κρίσης, οπότε και υπολογίζεται ότι υπήρξε µεγάλη φυγή τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό. Η κίνηση αυτή του επίκουρου οικονοµικού εισαγγελέα µόνο τυχαία δεν µπορεί να θεωρηθεί, καθώς αποτελεί κοινό µυστικό ότι η UBS αποτελούσε την πρώτη επιλογή των µελών της λεγόµενης «υψηλής µεσαίας τάξης» στην Ελλάδα (γιατροί, δικηγόροι, επιχειρηµατίες κ.λπ.), που όταν αποφάσιζαν να βγάλουν τις καταθέσεις τoυς εκτός χώρας, επέλεγαν στην πλειονότητά τους την εν λόγω τράπεζα. Είναι ενδεικτικό ότι η UBS διατηρούσε αντιπροσωπία στην Αθήνα για την προώθηση των υπηρεσιών της, την οποία ωστόσο απέσυρε αµέσως όταν επιβλήθηκαν τα capital controls και σταµάτησε η διακίνηση κεφαλαίων.