Οι επιστήμονες σε πολλές έρευνες που έχουν κάνει κατά καιρούς έχουν επισημάνει τα θετικά της άσκησης ως προς την ποιότητα αλλά και το προσδόκιμο ζωής.
Σε μια νέα μελέτη που έγινε στην Κίνα διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που αθλούνται εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών κατά 50%.
Οι επιστήμονες ωστόσο επεσήμαναν ότι μέσα στο κομμάτι άσκησης κατέταξαν και τις χειρονακτικές εργασίες όπως σκάψιμο στον αγρό ή τον κήπο, μετακίνηση επίπλων και γενικά όποια εργασία απαιτεί κίνηση και δύναμη και προκαλεί εφίδρωση.
Στην άσκηση συμπεριέλαβαν επίσης το ποδήλατο, το γρήγορο περπάτημα, τα διάφορα σπορ τα οποία όμως για θεωρηθούν αποδοτικά πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 2 ώρες την εβδομάδα.
Μια άλλη μελέτη η οποία εστίασε στο πόσο θετικά συμβάλει η άσκηση ως προς την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κολυμπούσαν ή έτρεχαν τουλάχιστον 6 ώρες εβδομαδιαίως ή έκαναν χορό ή περπάτημα για 12 ώρες την εβδομάδα μείωναν κατά 30% τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.
Τέλος, μια ακόμη μελέτη εστίασε στην επίδραση της άσκησης ως προς την εμφάνιση καρκίνου του εντέρου σε άνδρες και γυναίκες. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα άτομα που έτρεχαν τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα ή είχαν έντονες δραστηριότητες γενικά, είχαν 40% – 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο.
Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η άσκηση συμβάλλει θετικά ως προς την μείωση εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, ωστόσο επισημαίνουν ότι αυτό χρήζει περαιτέρω εξέτασης για να έχουν ασφαλή αποτελέσματα.