Η οικονομία, η πολιτική ρευστότητα και το προσφυγικό αποτελούν τις βασικές προκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα για το 2016, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MNI.
Το πρακτορείο, στην ανάλυσή του για την Ελλάδα αναφέρεται στη ζημία που θεωρεί ότι έγινε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 και έχει προκαλέσει έλλειψη εμπιστοσύνης έναντι των δανειστών.
Επισημαίνει, μάλιστα, πως η καταστροφή που είχε σημειωθεί σε διάφορα Eurogroup το 2015, όπως αυτό στη Ρίγα, μπορεί να επαναληφθεί. Το να αποφευχθεί ένα τέτοιο déjà vu έχει τεράστια σημασία για όλους, όχι μόνο για την Ελλάδα. Αλλά η πρωτοβουλία για κάτι τέτοιο παραμένει ξεκάθαρα στο γήπεδο Αθήνας.
Το disaster story της ανεργίας
Η μαζική ανεργία θα παραμείνει η βασική πολιτική πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα. Ενώ επανεξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2015, με μια ατζέντα αλλαγής τονίζοντας «εναλλακτικές λύσεις» σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό της λιτότητας και της διαρκώς διευρυνόμενης λίστας των προαπαιτούμενων, η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ήταν ένα μεγάλο disaster story για τον Τσίπρα.
Η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να περιλαμβάνει και τις εγχώριες εμπορικές τράπεζες οι οποίες πρέπει να αυξήσουν τον δανεισμό τους προς την πραγματική οικονομία, ιδίως στις μικρές και ιδιωτικές εταιρείες. Ενώ η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών υπήρξε επιτυχής, ενσωματώνοντας τη συμμετοχή των διεθνών επενδυτών, η αναδιάρθρωση είναι ακόμη πολύ μακριά από την ολοκλήρωσή της.
Η εφαρμογή βιώσιμων λύσεων στο «καυτό» πρόβλημα των τραπεζών, που δεν είναι άλλο από τα μη εξυπηρετούμενα δανεία (NPLs), απαιτεί νομική μεταρρύθμιση και μια νέα αρχιτεκτονική.
Η ποιότητα του ενεργητικού των χαρτοφυλακίων των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών παραμένει επισφαλής, στην καλύτερη περίπτωση. Οι πιστωτικοί κίνδυνοι στους ισολογισμούς τους παραμένουν αυξημένοι. Αλλά η δυνατότητες ανάκαμψης σε ότι αφορά το παθητικό τους, είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που ψάχνουν για (θετική) απάντηση το 2016.
Καθοριστική η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης
Οι προοπτικές της Ελλάδας για το 2016 είναι ακόμη πιο δύσκολες, σημειώνει το ΜΝΙ, καθώς η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση δημιούργησαν νέες πολιτικές απαιτήσεις για τη χώρα και πρόσθεσαν εντάσεις στη σχέση της με την Ευρώπη. Η Ελλάδα παραμένει το πιο σημαντικό σημείο εισόδου και διέλευσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα διάφορα μέρη του κόσμου.
Όπως έδειξε το 2015, η μετανάστευση προς και από την Ελλάδα, δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο από μια χώρα. Αντίθετα, αποτελεί μία επαναλαμβανόμενη ανθρώπινη πραγματικότητα και μία τραγωδία στην Ελλάδα, και αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το νέο έτος. Η αστυνόμευση των συνόρων με την Τουρκία δημιουργεί το αμφιλεγόμενο ζήτημα των από κοινού θαλάσσιων περιπολιών με την γείτονά της χώρα.
Σε μια πιο θετική νότα, σε αντίθεση με τις ανησυχητικές εξελίξεις σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, οι Έλληνες ψηφοφόροι το 2015 δεν απέρριψαν την ανοιχτή πόρτα στους πρόσφυγες. Ενώ η εθνική ταυτότητα της χώρας αμφισβητείται πλέον έντονα μετά την εξαετή οικονομική και κοινωνική κρίση, οι Έλληνες στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχουν στραφεί εναντίον εκείνων που έχουν ανάγκη.
Το μέγεθος του εθελοντισμού της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου ή στην Ειδομένη, λέει πολλά για τον κοινωνικό ιστό της ελληνικής κοινωνίας.
Από το Grexit στο Σένγκεν-exit
Αντιθέτως, δεν είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι οι συζητήσεις για Grexit κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015 έχουν σταδιακά αντικατασταθεί από μία νέα απειλή, δηλαδή την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. Αυτό σημαίνει πολλά για τις σχέσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της και ειδικά σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις το νέο έτος και το κλίμα που θα επικρατήσει.
Το 2015 δίδαξε πολλά στην Ελλάδα και στην κυβέρνηση Τσίπρα. Το σενάριο της… Αποκάλυψης, απεφεύχθη. Ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες και από τις πολιτικές που θα επιλεγούν θα εξαρτηθεί εάν θα μπει η χώρα στον δρόμο της – σίγουρα εύθραυστης – ανάκαμψης.