Κατά το παρελθόν, πολλές χώρες ήθελαν να υιοθετήσουν το ευρώ, σήμερα οι περισσότερες επιθυμούν να παραμείνουν στα εθνικά τους νομίσματα, λέει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Η χρυσή εποχή του ευρώ έχει παρέλθει, τονίζει, ενώ αποδίδει ένα μερίδιο ευθύνης γι αυτό στην Ελλάδα.
Ο Ντρομπρόβσκις παρακολουθεί στενά τις οικονομικές υποθέσεις της ευρωζώνης. Την χρονιά που πέρασε διαπραγματεύτηκε με την ελληνική κυβέρνηση ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού και το δράμα της Ελλάδας έχει αφήσει το στίγμα του.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt, o Ντομπρόβσκις απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι η ελληνική κρίση αποτέλεσε την μεγαλύτερη απειλή για την ευρωζώνη ενώ τονίζει πως η κρίση δεν ήταν ευρωπαϊκή αλλά ελληνική.
Ο Ντομπρόβσκις αναγνωρίζει ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα ήταν περίπλοκες και υπήρξε ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων αλλά και υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν. Οπως είπε, η ελληνική κρίση είναι μια μεμονωμένη περίπτωση και η ευρωπαϊκή σταθερότητα δεν τέθηκε ποτέ υπό αμφισβήτηση.
Σε ότι αφορά τα σενάρια τα οποία μιλούν για διάλυση της Ευρώπης εξαιτίας του προσφυγικού, ο Ντομπρόβσκις απαντά πως δεν πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια καταστροφής. Αν υπάρξει κοινή δράση για την ενίσχυση των συνόρων ή για την ίση κατανομή υποδοχής προσφύγων, τότε θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα την κρίση.
Παρά τα εμπόδια που υπήρξαν στις διαπραγματεύσεις, τελικά, όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει επιστρέψει στον σωστό δρόμο, και όπως εκτιμά η πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει στις αρχές του νέου έτους. Αρκεί όμως, όπως επισημαίνει, η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να εφαρμόσει κάποια από τα προαπαιτούμενα.
Τέλος, ο Ντρομπρόβσκις επανέλαβε την επιθυμία της Κομισιόν να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με συμμετοχή στη χρηματοδότηση, ωστόσο αναγνώρισε ότι είναι αποκλειστικά δική του απόφαση αν θα συμμετέχει και με ποιους όρους.