Η πρόταση του υπουργού Άμυνας και προέδρου των Αν. Ελ για την ίδρυση στρατιωτικών λυκείων που συνδέθηκε και με την προαιρετική στράτευση των γυναικών δεν είναι νέα. Το σχέδιο έχει υποβληθεί από ενώσεις αποστράτων και από το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (σύλλογος “Αθηνά”).
Το ίδιο το ΕΚΕΟ στην ιστοσελίδα του αυτοπροσδιορίζεται ως:
Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων είναι το μοναδικό Ελληνικό Ερευνητικό Ίδρυμα στο είδος του και ιδρύθηκε ακολουθώντας τα πρότυπα του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων και του Ρωσικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων. Αποτελεί ένα ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία), λειτουργεί ως κοινωφελές κέντρο επιστημονικών ερευνών σε θέματα Ελέγχου Όπλων, Εθνικής και Διεθνούς Ασφάλειας , επιδιώκει κοινωφελείς επιστημονικούς και πολιτιστικούς σκοπούς και απονέμει υποτροφίες. Όλα τα έσοδα από τους διάφορους πόρους του διατίθενται για τις επιστημονικές-ερευνητικές του δραστηριότητες. Στα πλαίσια της κοινωφελούς της ερευνητικής της δραστηριότητας η «Αθηνά» διεξάγει μελέτες και μετρήσεις είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από πρόσκληση των συνδρομητών, δωρητών και ευεργετών του καθώς και μετά από πρόσκληση κάθε ιδιωτικού η δημοσίου φορέα που μπορεί να καλύψει τα έξοδα της σχετικής επιστημονικής έρευνας. Η Διεύθυνση Ερευνών της «Αθηνάς» καταθέτει στον ενδιαφερόμενο φορέα επιστημονική έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας που διεξήγαγε. Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων «Αθηνά» ως μη κερδοσκοπικό, μη κρατικό κέντρο επιστημονικών ερευνών δεν έχει δικούς του πόρους και περιουσία και φυσικά το ίδρυμα δεν έχει απολύτως καμία εμπορική, η επιχειρηματική δραστηριότητα σύμφωνα με το καταστατικό του. Η ιστοσελίδα του ιδρύματος μπορεί να προβάλλει αυθόρμητα φορείς και υπηρεσίες που σχετίζονται με την Εθνική Άμυνα, την Εθνική-Διεθνή Ασφάλεια και τον Έλεγχο Όπλων.
Οι πόροι του Ιδρύματος
Δωρεές, κληροδοσίες και κληρονομίες
Οι εισφορές, χορηγίες και επιχορηγήσεις του Δημοσίου και των Δήμων και παντός άλλου φυσικού η νομικού προσώπου Δημοσίου η Ιδιωτικού Δικαίου, ημεδαπού η αλλοδαπού.
Τα έσοδα από την χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων
Τα εισοδήματα που προέρχονται από την επιδίωξη των κοινωφελών σκοπών της εταιρίας.
Κάθε άλλο έσοδο νόμιμης προέλευσης.
Το ΕΚΕΟ για τα…όπλα μαζικής καταστροφής
Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων «Αθηνά» ως μη κερδοσκοπικό, μη κρατικό κέντρο επιστημονικών ερευνών δεν έχει δικούς του πόρους και περιουσία και φυσικά το ίδρυμα δεν έχει απολύτως καμία εμπορική, η επιχειρηματική δραστηριότητα σύμφωνα με το καταστατικό του. Η «Αθηνά» ενισχύει την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας και κατ’ επέκταση όλου του κόσμου εκπονώντας αφιλοκερδώς κοινωφελή επιστημονική έρευνα στον έλεγχο και τις επιπτώσεις των πάσης φύσεως οπλικών συστημάτων με έμφαση στα ειδικά όπλα. Κάθε βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν οι Έλληνες (φυσικά η νομικά πρόσωπα) θα ενισχύσει το έργο της «Αθηνάς» και θα αυξήσει της γνώσεις της Ελλάδας σε ένα τομέα που συχνά αποφασίζει τις τύχες των λαών. Τα τεράστια ποσά που η χώρα μας ξόδεψε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων (Αθήνα-2004) για να αγοράσει προσωρινά τεχνογνωσία και τεχνολογία ελέγχου όπλων από τις μεγάλες δυνάμεις απέδειξαν πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει να επιμορφώσουμε τους Έλληνες επιστήμονες και τα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στους τομείς που η «Αθηνά» εξειδικεύεται. Με τις γνώσεις και την εμπειρία που η «Αθηνά» θα συγκεντρώσει στην Ελλάδα κανείς ποτέ δεν θα παρασύρει τους Έλληνες χρησιμοποιώντας ανακριβή στοιχεία για την ύπαρξη και τη λειτουργία των όπλων μαζικής καταστροφής και των συμβατικών όπλων. Οι Έλληνες στρατιώτες δεν θα κινδυνέψουν ποτέ ξανά εκτιθέμενοι σε όπλα που δεν γνωρίζουν (π.χ. Όπλα Εκφυλισμένου Ουρανίου). Η Ελλάδα θα μπορεί να αξιολογήσει να προβλέψει και να αντιμετωπίσει κάθε προσπάθεια εχθρικών προς αυτήν χωρών να αναπτύξουν όπλα μαζικής καταστροφής.
Στρατιωτικά Λύκεια στην Ελλάδα προσπαθεί να ιδρύσει το EKEO
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, η μετα-υποχρεωτική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση του 1997, περιλαμβάνει δύο τύπους σχολείων: τα Ενιαία Λύκεια και τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ). Η διάρκεια φοίτησης είναι τριετής στα Ενιαία Λύκεια και διετής (α΄ κύκλος σπουδών) ή τριετής (β΄ κύκλος σπουδών) στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, ενώ δεν αποκλείονται αμοιβαίες μετακινήσεις από τον ένα τύπο σχολείου στον άλλο.
Παράλληλα με τα κοινά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λειτουργούν και Ειδικά Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Λυκειακές τάξεις, που απευθύνονται σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επίσης λειτουργούν και Ναυτικά, Μουσικά, Εκκλησιαστικά και Αθλητικά Γυμνάσια και Λύκεια.
Όμως ένα τεράστιο κενό στην εκπαίδευση αποτελεί η έλλειψη στρατιωτικών Λυκείων που στις ΗΠΑ (και σε άλλες χώρες) υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Η έννοια του Στρατιωτικού Λυκείου θα είναι να εμφυσήσει τα στρατιωτικά ιδεώδη στους νέους και τις νέες της Ελλάδας και να δημιουργήσει ένα χώρο παραγωγής στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που θα φοιτούν αργότερα στις Ανώτερες και Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές (Στρατός Ξηράς, Ναυτικό, Αεροπορία, Αστυνομία κλπ) όχι από λάθος του μηχανογραφικού δελτίου αλλά από συνειδητή επιλογή και απόφαση ζωής. Παράλληλα θα παίρνουν όλες τις άλλες γνώσεις που απαιτούνται στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όπως ακριβώς και στα Μουσικά, Ναυτικά, Εκκλησιαστικά κλπ Λύκεια που υπάρχουν εδώ και πολλές δεκαετίες. Φυσικά το αδιάβλητο σύστημα εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων μπορεί να συνεχιστεί αφού η εκπαίδευση στο Στρατιωτικό Λύκειο δεν είναι απαραίτητο να δίνει επιπλέον μόρια στους υποψήφιους (σε αντίθεση με τους επαγγελματίες οπλίτες που θα πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον μόρια λόγω Στρατιωτικού Λυκείου).
Ιδιαίτερα στο θέμα της ζωής εντός του Στρατιωτικού Λυκείου τονίζεται ότι φυσικά θα πρόκειται για δημόσιο οικοτροφείο όπου τα νέα παιδιά θα ζουν από νωρίς στο στρατιωτικό τρόπο ζωής (χωρίς αληθινά όπλα αλλά όμως με μαθήματα σκοποβολής, πολεμικών τεχνών κλπ) χωρίς να επιβαρύνουν τις οικογένειες τους με έξοδα ενώ παράλληλα θα προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο με διάφορες δυναμικές παρεμβάσεις. Ήδη οι πρόσκοποι (ναυτοπρόσκοποι κλπ) ζούνε περιστασιακά τον τρόπο ζωής που θα ζούνε τα παιδιά σε ένα Στρατιωτικό Λύκειο. Στα Λύκεια αυτά Θα διδάσκουν κυρίως απόστρατοι αξιωματικοί που έχουν πτυχία καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και άλλων σχετικών ειδικοτήτων οι οποίοι θα καλλιεργούν και ένα κλίμα πειθαρχίας και στρατιωτικής δομής.
Θεμελιώδης συνιστώσα της εκπαίδευσης τους θα είναι επίσης τα Ορθόδοξα Χριστιανικά ιδεώδη με έμφαση στη δημοκρατική συμπεριφορά και τον κώδικα τιμής που ισχύει σε όλες τις Στρατιωτικές Σχολές. Το Στρατιωτικό Λύκειο θα αποτελέσει την απάντηση στη χαλάρωση και την αποχαύνωση από τις οποίες η σημερινή νεολαία κινδυνεύει ενώ παράλληλα θα εκτονώσει το δυναμισμό και την ενέργεια των νέων που σήμερα την εκμεταλλεύονται εξτρεμιστικές ομάδες και οργανώσεις που φανατίζουν τους νέους με κίβδηλα “ιδεολογικά” σύμβολα.
Η μελέτη των Δημοσίων Στρατιωτικών Λυκείων έχει πλέον ολοκληρωθεί στο κοινωφελές επιστημονικό κέντρο EKEO (με υπόδειγμα το Στρατιωτικό Λύκειο Hargrave της Βιρτζίνια των ΗΠΑ – τηρουμένων φυσικά των αναλογιών) και ο Διευθυντής του Κέντρου και Αν.Καθηγητής ΣΣΕ Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος αναζητά τους χρηματοδότες και τις πολιτικές δυνάμεις που θα υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός τέτοιου δημοσίου φορέα που θα ενισχύσει τη στρατιωτική παιδεία και επιστήμη στην Ελλάδα.