Υλικά:
1 κιλό σαλιγκάρια ζωντανά
θυμάρι ή φρυγανια ή φιδέ ή 1 κούπα αλεύρι για το καθάρισμα των ζωντανών σαλιγκαριών
1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 κιλό ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
1/2 κιλό φρέσκες ντομάτες
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
3 κόκκους μπαχάρι
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί ή λευκό κρασί
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση: .
Ρίχνουμε μερικά κλωνάρια θυμάρι στα σαλιγκάρια και τα αφήνουμε να μείνουν για 1-2 ημέρες (αν δεν έχουμε θυμάρι, ρίχνουμε 2 φρυγανιές ή λίγο φιδέ ή τα πασπαλίζουμε με αλεύρι)
Στη συνέχεια τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε να μείνουν σκεπασμένα για 10 λεπτά, για να φύγει το σάλιο τους. Κατόπιν τα πλένουμε πολύ καλά πολλές φορές και τα αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι.
Βράζουμε σε μία κατσαρόλα νερό με 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και όταν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε με μια μόνο κίνηση όλα τα σαλιγκάρια.
Τα βράζουμε για 15 περίπου λεπτά ξαφρίζοντας τα συνεχώς.
Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα, τα σταγγίζουμε και αφήνουμε το ζουμί τους να κατακαθήσει. Παίρνουμε 1 κούπα καθαρό νερό από την επιφάνεια και το υπόλοιπο το πετάμε.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Ρίχνουμε μέσα τα σαλιγκάρια, την ντομάτα, τον πελτέ, τη δάφνη, το μπαχάρι και το ζουμί που κρατήσαμε.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα σιγοβράζουμε, έως ότου μαλακώσουν καλά και μείνουν με το ζουμί τους.
Ρίχνουμε το κρασί και το αλάτι και τα σιγοβράζουμε για 5 λεπτά ακόμη.
Σερβίρουμε το φαγητό κρύο. Την άλλη μέρα είναι πιο νόστιμο. Το συνοδεύουμε, αν θέλουμε με ρύζι.