Τους δέκα μεγαλύτερους κινδύνους με τους οποίους ενδέχεται να έρθουμε αντιμέτωποι το 2016 παρουσιάζει σε έκθεσή του το Eurasia Group, το οποίο κάνει λόγο για έναν δραματικά κατακερματισμένο κόσμο.
Μεταξύ αυτών, η τρομοκρατία του ISIS, η άνοδος της κινέζικής οικονομίας αλλά και το γεγονός ότι σε πολλά κράτη που εμπλέκονται στο συριακό ζήτημα, κυριαρχούν οι απρόβλεπτοι ηγέτες.
Ιδού λοιπόν η λίστα, όπως την παρουσιάζει το Business Insider:
1. Η «κενή» συμμαχία
Η διατλαντική συμμαχία αποτελεί μία από συμμαχίες που έχουν αντέξει στο χρόνο, υποστηρίζοντας την παγκόσμια οικονομική τάξη, την ειρήνη και τη σταθερότητα για πάνω από 70 χρόνια, αναφέρει η Eurasia. «Σήμερα ωστόσο είναι πιο ασθενής και λιγότερο σημαντική», αναφέφερει η Eurasia.
2. Κλειστή Ευρώπη
«Οι διχασμοί της Ευρώπης το 2016 θα φτάσουν σε ένα κρίσιμο σημείο καθώς αναδεικνύεται μια κρίση ταυτότητας ανάμεσα στην ανοιχτή Ευρώπη και την κλειστή Ευρώπη», σημειώνεται στην έκθεση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συγγραφέων, η Α. Μέρκελ, που μέχρι στιγμής είναι η βασική θιασώτης της ανοιχτής Ευρώπης, θα δει την πολιτική της θέση της να αποδυναμώνεται.
3. Το ίχνος της Κίνας
Δεν είναι μυστικό ότι η οικονομία της Κίνας είναι πλέον από τις βασικότερες στο παγκόσμιο στερέωμα, ενώ το 2016 αναμένεται να αρχίσουν μια σειρά από μεγάλα εγχειρήματα όπως «ο δρόμος του Μεταξιού» αλλά και η ασιατική αναπτυξιακή τράπεζα.
Σύμφωνα με την Eurasia, πολλοί είναι εκείνοι που αναγνωρίζουν την Κίνα ως το πιο σημαντικό και συνάμα πιο αβέβαιο παίκτη για μια σειρά από λόγους. Αρκετοί επίσης δεν συμφωνούν με τις κινεζικές προτεραιότητες, ενώ ανοιχτό παραμένει το ερώτημα αναφορικά με το πως θα αντιδράσουν στη νέα τάξη πραγμάτων.
4. Το ISIS
Όπως αναφέρει το Eurasia, οι χώρες που απειλούνται περισσότερο από επιθέσεις του ISIS περιλαμβάνουν την Γαλλία, τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ.
5. Σαουδική Αραβία
Η Σαουδική Αραβία θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη χρονιά το 2015, σύμφωνα με την Eurasia, ενώ θα απομονωθεί διεθνώς. Αυτό θα οδηγήσει σε σκλήρυνση της στάσης της ηγεσίας της, που θα αυξήσει την αστάθεια στη Μέση Ανατολή.
6. Τεχνολογία και πολιτική
Σύμφωνα με την Eurasia, μια σειρά από μη κρατικούς φορείς από τον κόσμο της τεχνολογίας αναμένεται να εισέλθουν στο χώρο της πολιτικής. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει συγκρούσεις ανάμεσα σε ανταγωνιστικά κέντρα εξουσίας.
7. Απρόβλεπτοι ηγέτες
Μια σειρά απρόβλεπτων ηγετών, όπως ο Ερντογάν της Τουρκίας ή ο Πούτιν της Ρωσίας, αναμένεται να καταστήσουν ασταθή τη διεθνή πολιτική για την επόμενη χρονιά. Το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους ηγέτες εμπλέκονται στο συριακό ζήτημα καθιστά τους κινδύνους ακόμη μεγαλύτερους, σύμφωνα με το Eurasia.
8. Βραζιλία
Η Βραζιλία βρίσκεται αντιμέτωπη μια βαθειά και πολύχρονη ύφεση, ενώ και η πρόεδρος της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρά πολιτικά προβλήματα. Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολη την πρόοδο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για την διαχείριση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, σημειώνει η Eurasia.
9. Εκλογές
Λίγες από τις αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να πραγματοποιήσουν εκλογές εντός του 2016. Σύμφωνα με την Eurasia, αυτό σημαίνει πως ο λαός δεν έχει ευκαιρία να εκφραστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κάτι που αυξάνει το ενδεχόμενο δυσαρέσκειας.
10. Τουρκία
Ο Ερντογάν θα συνεχίσει να πιέζει για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του προέδρου, ωστόσο είναι αμφίβολο εάν θα πετύχει το στόχο του εντός του 2016. Η εξωτερική πολιτική της χώρας αναμένεται να διαπνέεται από εθνικισμό, σημειώνει η Eurasia, με στόχο να επιβληθεί η πολιτική ατζέντα Ερντογάν.