Η εκτέλεση του σιίτη κληρικού Νιμρ αλ-Νιμρ από την Σαουδική Αραβία έχει προκαλέσει θρησκευτική ανάφλεξη σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά κυρίως στη Μέση Ανατολή – έχει τις ρίζες του σε θρησκευτικές αλλά και πολιτικές αιτίες.
Το Ιράν, ο κύριος εκφραστής των Σιϊτών βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεση με την Σουνιτική Σαουδική Αραβία, η οποία έχει στο πλευρό της της επίσης σουνιτικές κυβερνήσεις του Σουδάν,του Κουβέιτ, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Στον χάρτη ου δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Independent, με πράσινο χώμα εμφανίζονται οι χώρες με σιιτική πλειοψηφία στον πληθυσμό τους, δηλαδή το Ιράν και το Ιράκ, όπως επίσης το Αζερμπαϊτζάν και το Μπαχρέν. Με κόκκινο χρώμα εμφανίζονται οι χώρες στους πληθυσμούς των οποίων οι σουνίτες πλειοψηφούν. Πρόκειται για την Τουρκία, τη Συρία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. ιΣε παγκόσμα κλίμακα οι σουνίτες αποτελούν το 85 έως 90% του μουσουλμανικού κόσμου.
Στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, το Ιράν ενισχύει τους σιίτες επαναστάτες Χούτι που ανέτρεψαν στην σουνιτική κυβέρνηση. Απέναντί τους έχουν την Σαουδική Αραβία που επενέβη στρατιωτικά θέλοντας να αποτρέψει την δημιουργία ενός σιιτικού κράτους στην γειτονιά της.
Η διαμάχη μεταξύ των δύο δογμάτων του Ισλάμ έχει τις ρίζες του πριν από 1.400 χρόνια, δηλαδή την εποχή αμέσως μετά τον θάνατο του προφήτη Μωάμεθ το 632 μ.Χ. Ουσιαστικά η αντιπαράθεση έχει να κάνει με τον διάδοχο του Προφήτη καθώς ο ίδιος δεν όρισε κάποιο πρόσωπο για να συνεχίσει τον έργο του.