Με στόχο να φωτίσουν τρία αρχαία θέατρα λιγότερο γνωστά, ωστόσο εξίσου σημαντικά: το αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών στη Μαγνησία, το αρχαίο θέατρο της Καλυδώνας στην Αιτωλοακαρνανία και το θέατρο της Πλατιάνας στην Ηλεία, το σωματείο «Διάζωμα» και το Megaron Plus, στο πλαίσιο της δυναμικής τους συνεργασίας, διοργανώνουν έναν νέο κύκλο διαλέξεων.
Η πρώτη διάλεξη του Κύκλου, με τον τίτλο «Αρχαίο Θέατρο Πλατιάνας», θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο, με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 5:30 το απόγευμα.
Τον συντονισμό της διάλεξης θα κάνει ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα», την εισήγηση θα κάνουν η Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, και η Ζαχαρούλα Λεβεντούρη, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Ομιλητές θα είναι οι αρχιτέκτονες – μηχανικοί Θεμιστοκλής Μπίλης και Μαρία Μαγνήσαλη.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας, μέσω διαδικτύου, και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (www.megaron.gr).
Σαν κοχύλια στην αγκαλιά της γης
Έχοντας ως στόχο τη συμβολή στην ανάδειξη και αποκατάσταση των αρχαίων θεάτρων, η Κίνηση Πολιτών «Διάζωμα» αγκαλιάζει και φροντίζει όχι μόνο τα γνωστά και περίοπτα αρχαία θέατρα, αλλά και τα λιγότερο γνωστά που κρύβονται σαν κοχύλια στην αγκαλιά της γης.
Το αρχαίο θέατρο της Πλατιάνας είναι χτισμένο στην ανατολική απόληξη του όρους Λαπίθα, στα νότια της ομώνυμης κοινότητας του Δήμου Κρεστένων – Ανδρίτσαινας του Νομού Ηλείας. Το μνημείο χρονολογείται σε δύο φάσεις: το κοίλο του στον 4ο αι. π.Χ., ενώ το σκηνικό οικοδόμημα στο 245 π.Χ.. Το θέατρο παρουσιάζει την τριμερή χαρακτηριστική διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων: κοίλο, ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα, και έχει σήμερα τη μορφή μεγάλου ερειπιώνα.
Αποτελεί το δεύτερο σωζόμενο μνημείο της συγκεκριμένης κατηγορίας στον Νομό Ηλείας, μετά από το θέατρο της αρχαίας Ήλιδας. Με χρηματοδότηση που διέθεσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, πραγματοποιήθηκε το έργο «Ανασκαφική έρευνα, τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση του αρχαίου θεάτρου της Πλατιάνας» και εκπονήθηκαν, επιπλέον, η στατική μελέτη και η μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου.
«Η διαχείριση ενός λανθάνοντος μνημείου»
Το πρώτο σκέλος της διάλεξης έχει θέμα «Το αρχαίο θέατρο στην Πλατιάνα. Η διαχείριση ενός λανθάνοντος μνημείου». Ο αρχιτέκτων – μηχανικός Θεμιστοκλής Μπιλής θα παρουσιάσει τη γενικότερη διαχείριση του θεάτρου στην Πλατιάνα. Θα αναφέρει ζητήματα γενικών αρχών και μεθόδου προσέγγισης, αλλά και σκοπιμότητας της αποκατάστασης του συγκεκριμένου θεάτρου, ενώ θα αναλύσει τον τρόπο, με τον οποίο εμπόδια και δεσμευτικοί παράγοντες, που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο μνημείο, μπορούν να αποτελέσουν ερεθίσματα για δημιουργία και πρωτότυπες λύσεις, που θα προσαρμόζονται στο πλαίσιο των συνθηκών του τόπου.
«Το πρόγραμμα ανάδειξης ενός μνημείου ως μέσο προστασίας»
Στο δεύτερο σκέλος, με θέμα «Το αρχαίο θέατρο στην Πλατιάνα. Το πρόγραμμα ανάδειξης ενός μνημείου ως μέσο προστασίας», η αρχιτέκτων – μηχανικός Μαρία Μαγνήσαλη θα αναπτύξει τα σημαντικά συμπεράσματα για τη μορφή του αρχαίου θεάτρου και την εξέλιξή του στον χρόνο, όπως αυτά αποδόθηκαν από τη νέα έρευνα στον χώρο.
Η εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης του θεάτρου προβλέπει μια ομάδα εργασιών, που θα συμβάλλουν στην κατανόηση της μορφής του με την ανασύνταξη του διαθέσιμου αρχαίου υλικού, δεδομένου ότι η ορθή ανάδειξη αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανάσχεση της διαρκούς υποβάθμισης ενός τόσο σημαντικού μνημείου.
Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη – Αθήνα, τηλ.: 210 7282333.