Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. δεν «χάλασε» μόνο τους πολιτικούς-τακτικούς σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου -αίφνης η συζήτηση περί «οικουμενικής» δεν είναι… αποδεκτή- αλλά πυροδότησε και κινητικότητα στο «παγωμένο» τοπίο της Κεντροαριστεράς, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τον εκνευρισμό και την αγωνία να δρομολογηθούν εξελίξεις, όσο ο χρόνος το επιτρέπει, και πριν αποκρυσταλλωθεί ένας νέος διπολισμός, στο μέτρο που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα ανάλογο παίγνιο.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, με δύο κινήσεις της το Σαββατοκύριακο, απηύθυνε πρόσκληση σε κόμματα, δυνάμεις και κινήσεις, που εκφράζονται από τις θέσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και προέρχονται από την κοίτη της δημοκρατικής παράταξης και της Κεντροαριστεράς, να συμβάλουν στη δημιουργία μιας παράταξης τύπου ιταλικής «Ελιάς».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτείνει -με άρθρο της στα «ΝΕΑ»- ο αρχηγός της νέας αυτής παράταξης να εκλεγεί από τη βάση τον ερχόμενο Μάιο, κι αφού έχει προηγηθεί ιδρυτική συνδιάσκεψη και προγραμματική συνδιάσκεψη τον Μάρτιο, στην οποία θα αποφασιστεί το όνομα, τα σύμβολα και θα διατυπωθεί το προγραμματικό πλαίσιο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.
Η κα Γεννηματά σημειώνει ότι τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στο νέο σχήμα θα διατηρήσουν την αυτονομία τους, ενώ το μητρώο των συμμετεχόντων στην εκλογή του νέου αρχηγού θα είναι ανοιχτό μέχρι και την ημέρα της εκλογής του.
«Αρκετά με τους μικροεγωισμούς στον χώρο της δικής μας παράταξης, είναι η ώρα της ευθύνης, των υπερβάσεων και των αποφάσεων, είμαστε πολλοί που μαζί μπορούμε», υποστηρίζει.
Η κα Γεννηματά επανέλαβε και χθες την πρόσκλησή της, επισημαίνοντας πως «ο επικεφαλής της συμπαράταξης θα βγει από τις εκλογές, από τον λαό, και όποιος θέλει να διεκδικήσει την προεδρία θα απευθυνθεί στη βάση, η οποία θα έχει τον τελικό λόγο για εξελίξεις και πρόσωπα» (Mega).
Αναφερόμενη στη δημοσκοπική απήχηση της εκλογής του κ. Μητσοτάκη, εκτίμησε ότι είναι λογικό να δημιουργηθεί μια δυναμική σε ένα κόμμα όταν εκλέγεται ένας νέος αρχηγός, ενώ σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησε με τη Ν.Δ. γιατί «υπήρχε εθνική ανάγκη κι όταν αυτό δεν υφίσταται σαν ανάγκη ο καθένας επιστρέφει στον ιδεολογικό του χώρο. Με τη Δεξιά έχουμε ριζικές ιστορικές και πολιτικές διαφορές».
Χ. Θεοχάρης: Διεύρυνση
Αλλά και στο Ποτάμι η εκλογή Μητσοτάκη διήγειρε αντανακλαστικά πολιτικής αυτοσυντήρησης, όπως τα εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος διαμήνυσε πως «ο κ. Θεοδωράκης πρέπει εδώ και τώρα να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια διεύρυνσης και ενοποίησης του χώρου που αποκαλούμε ριζοσπαστικό Κέντρο… Εθελοτυφλεί όποιος δεν βλέπει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος άλωσης του χώρου του Ποταμιού, κυρίως από τη Ν.Δ. και δευτερευόντως απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ». (Καθημερινή της Κυριακής).
Μάλιστα, ο κ. Θεοχάρης προειδοποίησε ότι, με τη σημερινή του μορφή, το Ποτάμι «δεν μπορεί να ελπίζει στην ανάκαμψή του, αν δεν λάβει άμεσες πρωτοβουλίες ανασύνθεσης του χώρου που εκπροσωπεί, προκειμένου μια νέα κεντρώα ριζοσπαστική παράταξη να καταστεί ο χρήσιμος καταλύτης οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης» και δεν δίστασε να υποδείξει πως σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Θεοδωράκης «ίσως χρειαστεί να προσφέρει με γενναιότητα ακόμη και το ίδιο του το είναι».
Ο κ. Θεοχάρης, όπως προκύπτει από τις θέσεις του, θεωρεί την εκλογή Μητσοτάκη ως ευκαιρία για να ανασυγκροτηθεί και ο χώρος του Κέντρου «που ως καταλύτης θα επιβάλει όσα δεν πιστεύω ότι θα κατορθώσει μόνη της η σημερινή Ν.Δ.».
Μάλιστα, ο ίδιος και υπό το φως των ερμηνειών που δόθηκαν ότι θέτει θέμα ηγεσίας στο Ποτάμι, με ανάρτησή του στο twitter, επανέλαβε: «Ζητάω από τον Σταύρο να πάρει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση του ριζοσπαστικού κέντρου».
Ο τελευταίος δήλωσε πως «ο Χάρης, όπως μπορώ να ξέρω καλύτερα από εσάς, είναι στο Ποτάμι και στη γραμμή που έχει χαράξει το Ποτάμι. Που λέει ότι: Το Ποτάμι είναι μόνο η μαγιά του καινούργιου. Θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια να προστεθεί κόσμος -άνθρωποι που δημιουργούν, άνθρωποι καθημερινοί, αλλά και παλιοί πολιτικοί που έχουν τολμήσει- και να δημιουργηθεί ένα καινούργιο μεγάλο μεταρρυθμιστικό ρεύμα. Αυτό λέει το Ποτάμι, αυτό φαντάζομαι λέει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, ο κ. Θεοχάρης».
«Παρών» στις εξελίξεις δήλωσε και ο πρώην πρωθυπουργός, πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ανασύνταξης της Κεντροαριστεράς, σημειώνοντας ότι ο χώρος χρειάζεται ένα εγερτήριο πολιτικό σοκ για να ανανήψει και ανοικτή προσφυγή στη βάση.
«Τα ίδια πρότεινα και τον Νοέμβριο του 2014 στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν εισακούστηκα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου (Real News).
«Τα υπαρξιακά ζητήματα του χώρου μπορεί να τα λύσει ο κόσμος του, κανένας άλλος. Χρειάζεται να συμφωνηθεί μεταξύ των κομμάτων του χώρου η ανοικτή προσφυγή στη βάση, που θα οδηγήσει σε συνέδριο όπου θα αποφασιστούν τα πάντα – όνομα, σύμβολα, καταστατικό και κυρίως πολιτικές θέσεις. Μετά, εκλογές προέδρου και οργάνων από τη βάση. Και θέλω και τη νέα γενιά μπροστά. Αυτά έλεγα, αυτά λέω, αυτά χρειάζεται ο χώρος. Ολα από τη βάση. Αυτό που δεν χρειάζεται είναι παρασκηνιακές συμφωνίες κορυφής, που δεν αφορούν κανέναν και προσωπικά μου προκαλούν αλλεργία», τόνισε.
Ο πρώην πρωθυπουργός ευχήθηκε «ειλικρινώς» καλή επιτυχία στον κ. Μητσοτάκη, και σημείωσε: «Εύχομαι η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να αποτελεί και αποδοχή της αρνητικής στάσης που τήρησε η Ν.Δ. την περίοδο της κρίσης και παραδοχή της αδήριτης για τη χώρα ανάγκης να αλλάξει πολιτική».
ΔΗΜΑΡ: Υπέρ επιτάχυνσης
Υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών συγκρότησης της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας τάχθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τονίζοντας πως «η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι πάγκος ούτε του Τσίπρα ούτε του Μητσοτάκη. Είναι ο νέος πόλος της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας».