Σε «ναυάγιο» αναμένεται να καταλήξει η προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων στη Βουλή για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Η Νέα Δημοκρατία διαμηνύει ότι θα αρνηθεί να συναινέσει στη στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής, -για την οποία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 4/5 στη διάσκεψη των προέδρων- και επιμένει ότι θα πρέπει να περιορισθούν οι υπερεξουσίες του υπουργού Επικρατείας και ο αριθμός των καναλιών εθνικής εμβέλειας να καθορίζεται από το ΕΣΡ.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δημιουργήθηκε ένταση εξαιτίας τροπολογίας που κατέθεσε ο Νίκος Παππάς για την ενίσχυση της σύνθεσης του ΕΣΡ (αυξάνει τα μέλη από 7 σε 9.
Η τροπολογία θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε η Ν.Δ, σήμερα στις 18:00 στην Ολομέλεια και θα ακολουθήσει η Διάσκεψη των Προέδρων (αναμένεται θυελλώδης).
ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ. και Ενωση Κεντρώων έχουν εκφραστεί θετικά, ΚΚΕ και Χ.Α. δήλωσαν πρόθεση να ψηφίσουν «παρών», ενώ η Ν.Δ. και πιθανόν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θα την καταψηφίσουν.
Τα «βέλη» στον Νίκο Παππά
«Πρόκειται για παζάρι αισχίστου είδους. Αυτό δεν αποτελεί θεμέλιο οποιασδήποτε συναίνεσης. Η Ν.Δ. σε τέτοιες διατάξεις ντροπής δεν πρόκειται να συμμετέχει», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας, ενώ σε δηλώσεις του λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους έλεγε με νόημα ότι το κόμμα του δεν θα αφήσει την Ελλάδα να γίνει Ουγγαρία ή Πολωνία που πρόσφατα έβαλαν περιορισμούς στα ΜΜΕ.
«Ο υπουργός Επικρατείας εξακολουθεί να φέρεται αλαζονικά και μονομερώς», συμπλήρωσε ο Μ. Βορίδης στην Ολομέλεια.
Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάριζαν χθες ότι δεν είναι διατεθειμένοι να παρέχουν καμία συναίνεση στην κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό, ανεξαρτήτως των προσώπων που θα προτείνει ο κ. Βούτσης, και εξηγούσαν ότι ουσιαστικά επιθυμούν την αλλαγή του νόμου και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για την προκήρυξη των αδειών από τον υπουργό στο ΕΣΡ. Μόνο τότε, λένε από τη Ν.Δ., θα μπουν σε συζήτηση περί ονομάτων.
Ο Γ. Αμυράς (Ποτάμι) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να κάνει «παραμάγαζο των κομμάτων» τις Ανεξάρτητες Αρχές, «αυξάνοντας τα μέλη για να μοιραστούν οι θέσεις».
Ο Θ. Παπαθεοδώρου (ΠΑΣΟΚ) χαρακτήρισε την τροπολογία «άκομψη και παιδαριώδη», ενώ και ο Μαν. Συντυχάκης (ΚΚΕ) τόνισε με νόημα ότι «οι θέσεις δεν επαρκούν για όλους τους μνηστήρες και γι’ αυτό τις αυξάνετε, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας».
Απαντώντας σε όσα ακούστηκαν, ο Ν. Παππάς επισήμανε ότι η τροπολογία είναι απαραίτητη για να θωρακιστεί πολιτικά το ΕΣΡ, ενσωματώνοντας τις προτάσεις των κομμάτων και εξέφρασε την ελπίδα η στάση της Ν.Δ. «να μην είναι προμήνυμα άρνησης συναίνεσης για το ΕΣΡ».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε ότι το πολιτικό ζήτημα είναι «αν θα δεχτούμε να μπλοκαριστεί ο νόμος για το νέο τοπίο στα ΜΜΕ και να παραμείνει έτσι το σημερινό διαπλεκόμενο τοπίο», αφήνοντας αιχμές για κωλυσιεργία.